Andelsjordbruk stärker bandet mellan konsument och producent

Under helgen hölls en konferens om andelsjordbruk i Norrköping. Tanken är att det ska uppmuntra folk till självhushållning och ökad livsmedelsproduktion.

Under helgen pågick konferensen Andelsjordbrukshelg – livskraftiga andelsjordbruk i en föränderlig värld i Norrköping, för att upplysa om projektet Andelsjordbruk. Projektet drivs i samarbete mellan Länsstyrelsen i Västra Götaland och föreningen Andelsjordbruk Sverige.

Syftet är att få livsmedelsproducenter och konsumenter att närma sig varandra. Modellen bygger, enligt föreningens hemsida, på tre principer: direktkontakt mellan producent och konsument, långa avtal samt delade risker och belöningar (vilket kan se olika ut beroende på andelsjordbruk).

Det innebär bland annat att en person förbinder sig att köpa en viss mängd grönsaker eller kött under en viss tidsperiod. Det möjliggör en ökad insyn för konsumenten, som då får direktinsyn i tillverkningsprocessen och innebär samtidigt en ekonomisk trygghet för producenten som då får en långsiktig och tryggare inkomst.

Det finns två olika medlemskap i föreningen: medlem, vilket enbart gäller sammanslutningar som driver andelsjordbruk; stödmedlem, för de personer som stödjer föreningens syfte. Det finns även en sammanställning över andelsjordbruk som den intresserade kan kontakta. Exakt hur många andelsjordbruk som finns i Sverige finns det ingen statistik över, men föreningen tror att det kan röra sig om runt hundra.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter