Anders Borg får nytt toppjobb – korruption?

Anders Borg blir ny ordförande för gruvjätten LKAB – men många frågar sig om Borg är lämplig för uppdraget. En sak står iallafall klart – lönen kommer bli riktigt saftig.

Anders Borg är moderat och tidigare finansminister under Fredrik Reinfeldt åren 2006 och 2014. Efter sitt uppdrag i regeringen letade Borg sig vidare till World Economic Forum (WEF) där han fick hedersuppdraget att leda en egen arbetsgrupp.

Fredrik Reinfeldt talar på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum
Fredrik Reinfeldt talar på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum

Arbetsgruppen hade som syfte att främja samarbetet i det globala finansiella systemet. Gruppen skulle fungera som en plattform där beslutsfattare från regeringar, centralbanker, myndigheter och institutioner kunde samlas. Han ledde gruppen från 2014 till 2017.

Utöver resan in i globalisternas högborg, WEF, har Borg haft uppdrag i en mängd olika styrelser däribland streamingjätten Viaplay.

Viaplay kollapsade – nu ska han styra LKAB

Nu har regeringen utsett Anders Borg som ordförande för den statliga gruvjätten LKAB. Under sin tid i Viaplay hamnade bolaget i en minst sagt krisartad situation vilket gör att många ifrågasätter hans nya roll som ordförande i LKAB.

Utöver det krisande Viaplay är det många som ifrågasätter vad Anders Borg egentligen kan om gruvdriften. Gruvfacket säger att det hela är en ”märklig tajmning” och att rekryteringen är ”djupt olyckligt” rapporterar SvD.

LKAB står inför stora förändringar när produktionen ska ställas om till att bli fossilfri och vad Borg ska kunna tillföra med en minimal, om ens någon, erfarenhet av den tunga industrin är högst oklart.

Korruption eller kompetens?

Regeringens motivering till att ha utsett Borg som styrelseordförande är intetsägande. I ett pressmeddelande säger finansminister Elisabeth Svantesson att Borg matchar den kompetens man sökt.

Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Wikipedia/ Esquilo
Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Wikipedia/ Esquilo

– Ambitionen med nomineringarna är att stärka styrelsen med erfarenhet av den typ av basindustri som LKAB driver. Anders Borg, Carina Andersson och Alrik Danielson matchar mycket väl den kompetens och erfarenhet som vi eftersökt, säger Svantesson i ett pressmeddelande.

Göran Persson var ordförande för LKAB fram till 2022 när Sverige fortfarande hade en socialdemokratisk regering. Nu leds Sverige av en moderat regering och då utnämner man en moderat tidigare minister som ny ordförande.

Frågan är då om regeringen har sysslat med vänskapskorruption eller om man verkligen gått efter kompetens när man rekryterade Anders Borg till uppdraget.

Klart är dock att lönen kommer att bli saftig. När Göran Persson var ordförande hade han ett arvode på 795 000 kronor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter