Anders Borg varnar för bankkris

Inflationen får störst uppmärksamhet för närvarande, och anses vara den största ekonomiska samhällsfaran. Men Anders Borg pekar däremot ut en bankkris, eller mera bestämt en finanskris, som en större risk för Sverige än en tids inflation.

Anders Borg var finansminister under den förra större globala finanskrisen 2008, och klarade den med godkänt resultat för Sveriges del. Han gjorde en del insikter som nu kommer till nytta i den uppseglande inflationskrisen – som dock ännu inte riktigt är en finanskris med allt det innebär. Det skriver SVT.

Som andra ser Anders Borg faran med inflation. Människor blir fattigare av inflationen, framför allt de som inte har tillgångar som bevarar sitt värde, och ekonomin fungerar sämre eftersom det blir mycket svårare att planera ekonomiska beslut.

Men han konstaterar också att en bankkris, och dess naturliga efterföljare finanskris, är värre. Dagens Arbete visar på en lång lista av samband: åren med finanskriserna 1992 och 2008 var även år med ren företagsutrotning och enorma varsel.

Arbetslöshet är också det stora hotet mot Sveriges sköra bostadsmarknad. Låntagare misslyckas ytterst sällan med att betala bolån ens under kriser, det är en fråga om prioriteringar. Men blir de arbetslösa, kan det vara så att inget hjälper utan lånen förfaller. Då är hela ekonomin i gungning, med en stor del av Sveriges nationalförmögenhet i fara, framför allt om många bostäder kommer ut på marknaden samtidigt.

Att Sverige är ett av världens mera skuldsatta länder totalt sett beror inte främst på statsskulden, utan på svenskarnas bostadslån. Den situationen är riskfylld.

Svenska banker i gott skick

Katastrofen 1992, med bland annat 500 procent styrränta och något av ett sammanbrott i statsfinanserna på grund av bankkris, skapade jordmån för strikt reglering av svenska bankers affärer och förmåga att bära förluster. Den regleringen är på plats sedan många år och svenska banker uppfyller striktare krav än vad till exempel EU kräver.

Men om många bolånetagare på kort tid blir arbetslösa och förlorar förmågan att betala sina höga bostadslån, så är svenska banker ändå mycket farligt ute. Då blir det bankkris, och därmed finanskris. Det uppstår en farlig ömsesidig förstärkning mellan finanskris och arbetslöshetskris.

Anders Borg pekar ut något viktigt: inflationen är ett problem, men den får inte bekämpas dithän det uppstår massarbetslöshet. Då kraschar bostadsmarknaden, och bankerna som har lånat ut till bostäder följer med. Då kan det vara bättre att inflationen får lite längre tid på sig att klinga av.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter