Andre svensken som klarade OS-kvalgränsen i grenen

Natten till lördag klarade 21-årige svenske häcklöparen Oskar Edlund från Täby SOK:s nomineringsgräns till Sommar-OS i Paris. Han blir därmed andre svensken på bara några veckor som sprungit under kvalgränsen på 400 meter häck.

Putsade personbästat i mästerskap

Det var natten till lördag som Edlund slog till med ett succélopp på tiden 48.70 under de amerikanska universitetsmästerskapen (NCAA) i Arkansas. Förutom att putsa tidigare personbästat (48.82) med tolv hundradelar tangerade han även nomineringsgränsen till OS. Därmed inväntas bara det officiella klartecknet från SOK1.

Carl Bengtström blev för några veckor sedan förste svensk som klarade OS-kvalgränsen på distansen. Foto: skärmdump

Detta skedde bara två veckor efter att han – under en tävling i Texas – krossade sitt tidigare personbästa och klev in som Sverigefyra genom alla tider2. Även förbundskapten Kajsa Bergqvist imponeras av prestationen:

– Wow! Det är så häftigt! Oskar har en enorm potential och nu kommer det också riktigt vassa tider. Det ska bli så kul att fortsätta följa honom den här säsongen,
säger hon till SVT-sport.

Första gången sedan 1996

Edlund är dock inte ende svensk att bli uttagen på 400 meter häck. Sedan tidigare är även Carl Bengtström uttagen i OS-truppen efter att ha klarat kvalgränsen. Han satte även ett nytt personbästa (48.49) i veckan vid en tävling i franska Marseille.

Det innebär att Sverige (mest sannolikt) kommer att ställa upp med två deltagare i grenen, vilket inte skett sedan OS i Barcelona 1992. Det är även första gången som det blir svenskt deltagande på distansen sedan 1996, där Sven Nylander3 satte nytt svenskt rekord (47.97).

  1. SOK = Sveriges Olympiska kommitté []
  2. Före honom på 10-bästalistan genom tiderna ligger Sven Nylander, Niklas Wallenlind och Carl Bengström. []
  3. I denna OS-final slutade han på fjärdeplats med bara någon hundradels marginal. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter