Anhöriginvandringen stramas åt

Regeringen meddelar på en pressträff att anhöriginvandringen ska strypas åt genom en ny lagstiftning. Initiativet tas emot som positivt men kritiseras samtidigt eftersom resultaten visar annorlunda.

Sverigedemokraterna (SD) gick till val på att Sverige skulle få en stramare invandringspolitik. Det har talats om ett paradigmskifte vad gäller Sveriges migrationspolitik.

Som Samnytt rapporterat om vid ett flertal gånger har detta inte skett under den nuvarande regeringen som samarbetar med SD kring bland annat migrationsfrågan.

Anhöriginvandringen ska strypas åt

Nu kan det bli ändring på detta då regeringen tillsammans med SD lägger fram konkreta skärpta förslag på ändringar i anhöriginvandringen.

Migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M) och SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson höll i pressträffen.

Mattias Bäckström Johansson. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset
Mattias Bäckström Johansson. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset

– Senare års omfattande invandring i kombination med bristande integration har bidragit till att Sverige står inför stora utmaningar med ett växande utanförskap. För att bryta och vända utveck­lingen behöver en rad åtgärder vidtas. De här förslagen, som nu remit­teras till Lagrådet, utgör en viktig del i det paradigm­skifte som nu genomförs inom svensk migrations­politik och som kommer minska invand­ringen till Sverige, säger migrations­ministern på pressträffen.

Detta vill regeringen konkret

  1. Åldersgränsen för när uppehållstillstånd, på grund av anknytning, får vägras, höjs från 18 till 21 år.
  2. Försörjningskravet vid anhöriginvandring ska tillämpas i fler fall när anknytningspersonen är alternativt skyddsbehövande.
  3. Bestämmelsen om att tremånadersfristen för kvotflyktingar ska räknas från inresan i Sverige ska tas bort.
  4. Möjligheten att bevilja barn och vissa vuxna uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter tas också bort. Barn ska istället få beviljas uppehållstillstånd på grund av ”synnerligen ömmande omständigheter”, även om omständigheterna inte har samma allvar och tyngd som krävs för vuxna. 

Lagändringarna som presenterades föreslås träda i kraft den 1 december 2023.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter