Nyheten att Migrationsverkets generaldirektör inte kommer fortsätta leda myndigheten har väckt känslor. Sverigedemokraternas Björn Söder har sagt att det är dags att ”städa upp i Myndighetssverige”, syftande på politiska aktivister inom myndigheterna. Detta har fått bland annat Socialdemokraterna att anklaga SD för att hota myndighetsanställda, ett påstående som motbevisas i direktsändning.
Socialdemokraternas (S) rättspolitiske talesperson, Ardalan Shekarabi anklagar Sverigedemokraternas (SD) riksdagsledamot Björn Söder för att hota myndighetspersoner, som bedriver politisk aktivism. I en direktsänd debatt som hölls i Sveriges Radio P1 under onsdagen fick han rejält svar på tal av den sverigedemokratiske ledamoten i socialförsäkringsutskottet, Ludvig Aspling. Till och med reportern ställde Shekarabi mot väggen.
”Dags att städa upp i Myndighetssverige”
Frihetsnytt kunde i måndags, den 13 februari, rapportera att Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, inte kommer få sitta kvar på sin position. Nyheten fick den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder att lägga upp ett glatt inlägg på Twitter, där han påtalade att det var dags att få bort asylaktivister från Migrationsverket.
Det syftar på att myndigheten har ett flertal anställda som uttalat sig politiskt kritiskt mot den nya migrationspolitik som Tidöavtalet innebär. Uttalandena har inte skett i ett privat forum, utan på myndighetens egna intranät, vilket Frihetsnytt har rapporterat om. Det innebär att det är i egenskap av myndighetspersoner som kommentarerna gjordes.
Söders inlägg fick Shekarabi att reagera och hävda att Söders inlägg utgjorde en påtryckning mot myndighetsanställda, bara genom att påtala att även myndigheterna ska förhålla sig politiskt neutrala i sitt arbete.
Myndighetschefer anställs efter partibok
Under debatten, som hölls under onsdagsmorgonen, fortsatte Shekarabi att anklaga SD för att bedriva hot och påtryckningar mot myndigheter, vilket Aspling utan problem kunde bemöta. Aspling tog bland annat upp hur myndighetschefer med politisk bakgrund, sedan Göran Perssons tid som statsminister, dominerats till 90 procent av socialdemokrater, ett påstående som det finns stöd för i en granskning som Timbro gjorde 2021.
Det har inneburit möjligheter för myndighetspersoner att kunna bedriva sin egen agenda, inom ramen för myndigheten. Att påtala att myndighetspersoner ska hålla sig politiskt neutrala i sin tjänsteutövning är inget hot, påtalar Aspling, utan snarare en påminnelse om att de ska sköta sitt jobb. De får självklart ha sina åsikter utan arbetet, men inte låta dem påverka arbetet.
Det enda som Shekarabi kunde svara med var att jämföra SD med den ungerska regeringen, som ofta anklagas av politiskt korrekta politiker och opinionsbildare för att försöka kontrollera myndigheterna och tvinga igenom sin politik. Att det finns personer som låter politik gå före sina demokratiska förpliktelser som myndighetsanställda, verkar inte vara något problem för Shekarabi.
Jag säger bara dränera träsket från sossar.