Anna Kinberg Batra krävde blind lydnad

När Anna Kinberg Batra började som landshövding på länsstyrelsen i Stockholm tog hon med sig en speciell kultur från sin tid som politiker i Moderaterna: lydnad gentemot ledaren. Detta skulle inte sluta väl, eftersom de anställda på länsstyrelsen inte ville lyda blint.
Ulf Kristersson (vänster) förväntar sig att alla, inklusive justitieminister Gunnar Strömmer (höger), lyder honom. Skärmavbild: Youtube/ 
Regeringskansliet
Ulf Kristersson (vänster) förväntar sig att alla, inklusive justitieminister Gunnar Strömmer (höger), lyder honom. Skärmavbild: Youtube/ Regeringskansliet

Att det råder en speciell kultur inom Moderaterna (M) har blivit tydligt den senaste tiden. I samband med omröstningen om den kontroversiella könsbyteslagen1 lät partiledaren, statsminister Ulf Kristersson, partipiskan slå mot alla som hade en avvikande åsikt. De moderata riksdagsledamöter som inte rättade in sig i ledet hotades med att förlora sina politiska uppdrag.

Att det förväntas finnas en blind lydnad inom M har även uppmärksammats i samband med skandalerna kring Anna Kinberg Batra, landshövding på länsstyrelsen i Stockholm. Det avslöjades att man förväntas hålla varandra om ryggen, samt aldrig yttra kritik om det som anses fel.

”Inte vana vid att ”lyda ledaren”

Den kulturen verkar Kinberg Batra ha tagit med sig till länsstyrelsen, när hon började i mars 2023. Där fanns en annan syn på vad som gäller. Medan Kinberg Batra var van att partiledaren lyddes, är det lagar och regler som styr länsstyrelsen, som även gäller landshövdingen, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD).

Länsstyrelsen i Stockholm. Foto: Wikipedia/ Gabbe/ Public domain
Länsstyrelsen i Stockholm. Foto: Wikipedia/ Gabbe/ Public domain

– Dit partiledaren pekar, dit går vi. Hon är inte van vid en verksamhet styrd av lagar och regler. Och de anställda på Länsstyrelsen är inte vana vid att tänka: nu lyder vi ledaren, säger en anonym källa till SvD.

Kinberg Batras chefskap på länsstyrelsen fick katastrofala följder för arbetsmiljön. Frihetsnytt har uppmärksammat att hon använde härskartekniker, hade ett ”otrevligt bemötande”, samt en ”toxisk ledarstil”.

Ville ha makt över saker hon inte hade kompetens för

Det visade sig snart att Kinberg Batra även ville ha kontroll över alla delar av myndigheten. En så omfattande kontroll hade ingen tidigare landshövding någonsin haft. Hon ville även ha sista ordet i frågor som hon inte hade någon kompetens för.

– Hon kunde ifrågasätta stort som smått fast hon inte hade kompetens i frågan. Hon jämförde med att det var ungefär som att sitta i kammaren och diskutera, berättar en anställd för SvD.

  1. Som innebär att det blir möjligt för 16-åringar att byta juridiskt kön, vilket är den könstillhörighet som står angiven i myndighetsdokument och ID-handlingar. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Dom på Länsstyrelsen kan vara glad att inte jag är Landshövdingen…jag hade gjort ngt liknande och lagt ut annonser på detta forum om lediga platser.

    Jag hade absolut kastat ut alla Mp.are , sossar Liberaltokar och centerkräk , och ersatt dom med folk från frihets Nytt .

    Tills den nya personalen från detta forum börjat anställer jag 1- 2 MMA -killar som kastar alla i marken om dom mopsar sig .
    Det gäller även för journalister från MSM….om dom visar sig kastas dom i marken..🤣🤣😂

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter