Ännu ett övertramp av FBI

Den amerikanska federala polismyndigheten FBI har använt stora summor pengar för att köpa information om användare av internet. Detta har nu erkänts av myndigheten själv, skriver Reclaim the Net.

Det privata företaget Team Cymru, som samlar in NetFlow-data (information om IP-trafik och övervakning av nätverksflöden) från internetleverantörer för vidareförsäljning, har haft ett avtal med FBI, skriver Motherboard.

Tack vare en FOIA-förfrågan (Freedom of Information Act) från sajten Motherboard blev kontraktet, som avslöjar att FBI:s cyberenhet spenderat tiotusentals dollar på att få tag på dessa data, känt. Affären som gjordes 2017 var värd 76 450 dollar.

Vilken olaglig information köptes in

NetFlow-data ger information om trafikvolym och flöde i ett nätverk, till exempel servrar som kommunicerar med varandra. Detta är något som endast serverägaren, eller en internetleverantör, känner till. Men på grund av avtal som företag som Team Cymru har med internetleverantörer, även FBI och andra köpare.

Team Cymru uppger öppet att den produkt de säljer kan spåra trafik via VPN-tjänster, skriver Motherboard. Företaget erbjuder också data som besökta webbadresser och cookies, men i det interna FBI-dokumentet som beskriver affären står det inte om detta ingick i paketet.

Även militären är kund

FBI är dock inte ensamt om att visa intresse för NetFlow-data. Militären är lika intresserad. Enligt en visselblåsare som gick till senator Ron Wyden med sin information, är en av kunderna flottans Naval Criminal Investigative Service (NCIS), ett civilt federalt brottsbekämpande organ.

Senator Ron Wyden. Foto: Wikipedia/U.S. Senate Photographic Studio

Intrång i privatlivet

För några dagar sedan sade senator Wyden att han bett justitiedepartementets generalinspektör att undersöka hur FBI köper och använder metadata. När det gäller NetFlow-data ser senatorn det som ännu ett bevis på att FBI köper metadata som kan visa ”vilka webbplatser amerikanerna besöker, samt känslig information som vilken läkare en person träffar, deras religion eller vilka dejtingsajter de använder”.

– Det är inte acceptabelt att regeringen kringgår domstolarna genom att använda ett kreditkort för att köpa privat information, och därför har jag föreslagit ”Fourth Amendment is Not for Sale Act” [sv. Fjärde tillägget är inte till salu] för att förbjuda köp av denna typ av privata uppgifter”, avslutade senatorn.

Enligt Motherboard har varken FBI eller Team Cymru velat ge några kommentarer för närvarande, rapporterar Reclaim the Net.

FBI rejält ifrågasatt

Det är långt ifrån första gången som FBI:s agerande ifrågasätts när det gäller illegal inhämtning av information, intrång i den personliga integriteten, censur med mera. FBI avslöjades nyligen med att ha köpt positionsdata om amerikaner på ett sätt som står i strid med både den amerikanska konstitutionen och amerikanernas medborgerliga rättigheter, vilka FBI har som uppdrag att skydda.

En människorättsgrupp, Teachers for Choise, har rapporterat att lärare som inte har velat vaccinera sig har rapporterats med namn och fingeravtryck både till den reguljära polisen och till FBI.

New York Times-reportern, Matthew Rosenberg, har också på en hemlig inspelning avslöjat att ”Det fanns massor av FBI-informatörer som attackerade Capitolium…”, med anledning av den så kallade stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari 2021.

Dessutom har FBI genomdrivit censur på sociala medier, förvarnat president Biden innan husrannsakan med mera. Vi rekommenderar en sökning på ”FBI” på Frihetsnytt för en uppsjö av artiklar på ämnet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter