tisdag, 27 september, 2022

Ännu lägre begåvningskrav till polisyrket – vår ”befolkning har blivit dummare”

År 2016 sänktes begåvningskravet för att bli polis. Nu sänkts det igen. Rikspolischefen hävdar i Ekot att orsaken är att ”normalpopulationen” blivit dummare under 2000-talet.

Polisutbildningarna har svårt att fylla sina platser. Redan 2016 sänktes kravet på mental begåvning från 4 till 3 på en 9-gradig skala. Men nu, 19 år av massinvandring senare, har den referensgrupp som nya poliselever jämförs med bytts ut mot en mindre begåvad referensgrupp – vilket innebär att begåvningskravet sänkts ytterligare. Numera ska bara de 16 procenten av de sökande med lägst mental kapacitet anses vara för korkade för att få bli poliser, mot 26,5 procent året innan.

Rikspolischefen Anders Thornberg uppger att referensgruppen representerar normalpopulationen i Sverige, vilket är svårt att förstå på annat sätt än att genomsnittsindividen i Sverige helt enkelt utvecklats bakåt vad gäller den kognitiva förmågan. Mot bakgrund av att den aktuella statsideologin går ut på att all utveckling är positiv finns således skäl att gratulera rikspolispersonen till att han med framgång har omfamnat de utmaningar som utvecklingen har ställt honom inför vid rekryteringen av nya poliser.

Antagningsproven har uppgraderats

– Efter en viss tid, när det har gått ett visst antal år, ska man jämföra sig med normalpopulationen på olika sätt. Det har vi gjort. Vi har uppgraderat våra antagningsprov på flera olika sätt, vilket gör att en del saker kan göra att fler kommer in, en del kan göra att färre kommer in, säger Anders Thornberg, som själv blev polis under de tidigare, högre begåvningskraven.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar