Anonyma telefonabonnemang blir olagliga

Att använda en mobiltelefon och förbli anonym ska inte längre vara möjligt, det är avsikten med den nya lag som redan har trätt i kraft. Ett hårt slag mot individens frihet menar kritiker. Nödvändigt för att motverka grov och organiserad brottslighet menar förespråkarna. Lagens effektivitet för det brottsbekämpande syftet har dock redan dragits i tvivelsmål av ett företag som helt öppet kringgår lagen.

Från och med den 1 augusti 2022 så har det varit olagligt att sälja anonyma telefonabonnemang i Sverige. Alla simkort som säljs ska numera registreras på en identifierad person. Den 1 februari i år kommer alla tidigare sålda abonnemang och simkort upphöra att fungera om de inte är registrerade på en identifierad person. Detta innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att använda en telefon anonymt.

Inte heller överlåtelse av ett telefonabonnemang kommer att vara lagligt, om inte den nya användaren identifieras och registreras av mobiloperatören. Detta gäller dock med vissa begränsade undantag. En mobiloperatör som upptäcker att ett simkort brukas av en oregistrerad användare är enligt lagen skyldig att stänga av abonnemanget.

Är lagen bra för samhället?

Kritikerna av den nya lagen framhäver att detta innebär en ökad statlig kontroll av den enskilda individen och att detta är ett hårt slag mot den frihet som vilar på rätten att använda samhällets infrastruktur och samtidigt vara anonym. De som drivit igenom lagen menar dock att den är nödvändig för att stävja den organiserade och grova brottslighet som har uppstått i Sverige under 2000-talet. Orsaken till brottsutvecklingen har varit svår att analysera enligt de makthavare som styrt landet under den tidsperiod då brottsligheten har ökat. Lagens förespråkare menar dock att lagen är nödvändig med hänvisning till hur svårt det har blivit att kontrollera situationen.

Man måste dock fråga sig hur effektiv denna lag kommer att vara för att komma till rätta med grov och organiserad brottslighet. En person med kriminella avsikter kan fortfarande använda någon annans abonnemang, eller tvinga till sig en telefon. En kriminell person kommer rimligen att vara motiverad att göra så också. Man kan därför göra antagandet att den ökande statliga kontrollen kommer att missa de värsta kriminella och i första hand gälla alla som inte har kriminella avsikter.

Företaget Potatisgris kringgår lagen

Faktum är att lagens effektivitet redan har dragits i tvivelsmål i och med att ett företag som heter Potatisgris, helt lagligt, säljer oregistrerade europeiska SIM-kort/kontantkort med surf och samtal. Detta utan att köparen behöver uppge några uppgifter om sig själv. Därmed kan personer som önskar behålla sin anonymitet kringgå den nya lagen.

Korten som Potatisgris erbjuder är laddade med kredit för en viss summa som ger 100 eller 200 GB med surf, 100 SMS och 100 minuters samtal. Sedan kan användaren själv välja att fylla på korten i efterhand, precis som de normala kontantkort som såldes innan den nya lagen trädde i kraft.

Potatisgris logga
Potatisgris logga. Foto: Potatisgris.se

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter