Ansiktsigenkänning förekommer alltmer

Ansiktsigenkänning har många fördelar med sig och kommer att underlätta i många sammanhang om den genomförs på bredden. Detta öppnar dock för omfattande övervakning och kontroll av befolkningen, vilket redan sker på sina håll i världen.

Wall Street Journal skriver om ansiktsigenkänning i en längre genomgång och lägger fram olika argument, baserade på det faktum att ansiktsigenkänning redan är i produktion och används för olika områden.

De tekniska förutsättningarna finns redan. Det handlar om tillräckligt mycket minnesutrymme för att lagra ”alla berördas” ansiktsdata, tillräckligt snabba minnen för tillgång precis när det behövs, samt neurala nätverk som lär sig ur stora datamängder och skapar egna samband som inte är några matematiska funktioner i vanlig mening, utan oerhört många samband mellan typiska data.

Ansiktsigenkänning kan lösa flera problem och underlätta för den som lätt tappar kort eller nycklar, glömmer koder och liknande, framför allt i situationer när tillträde ska begränsas. Än så länge finns ingen känd obligatorisk användning av ansiktsigenkänning i västvärlden, i vare sig privat eller offentlig sektor.

Men i och med att den fyller sådana bekväma funktioner, är det många som inte ser värdet att sätta ned foten mot en mer omfattande användning.

Olika i olika rättsordningar

I Folkrepubliken Kina finns redan elektronisk igenkänning av ansikten på allmänna platser. Det hela är dels ett sätt att kartlägga en befolkning vars ekonomiska utveckling har gått så snabbt att det inte har funnits tid att skapa fram människors ”kredithistoria” åt banker, arbetsgivare eller andra.

Det är även en del av Kinas stora plan med ”sociala poäng” som samlas på myndigheter och används till social kontroll av medborgarna.

I USA förekommer ansiktsigenkänning här och var, utan någon laglig reglering. I EU finns GDPR som även gäller ansiktsigenkänningsdata och som tvingar den som samlar in data att i regel först be om tillstånd, sedan bevara insamlade data mot tredje part och dessutom enbart använda dem för syften som det finns medgivande till.

Frihetssinnade och maktkritiska människor tycker sig nog ofta ha sett den här problematiken förut och har anledning att hålla sig uppdaterade om situationen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Här i Sverige har vi problemet att en vänsterextrem terrorgrupp kan registrera sig en stiftelse som ger ut en tidning tidning .
    Då är man skyddad från insyn.
    Naturligtvis kan en åklagare om den vågat och önskat stuckit hål på ballongen och pekat på att det dom sysslar med är inrikesspionage under täckmantel av pressfrihet.
    Men…den tiden kommer nog ….Ceausescu föll på en vecka , DDR tog lite längre tid…tyrannerna faller alltid till sist ,i Tyskland fick dom som registrerats av motsvarigheten till expo/säpo , Stasi , rätt att ta del av akterna.
    Ett legitimt krav i Sverige är att alla som finn registrerade hos expo skall ha rätt till att ta del av uppgifterna och ha rätt till skadestånd. //Man måste också utreda kontakterna mellan expo/säpo.//

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter