Ansiktsregistrering har använts en miljon gånger

Ett AI-baserat övervakningsprogram, som möjliggör en detaljerad registrering av personers ansikten, har används nästan en miljon gånger av den amerikanska polisen, trots att få avdelningar vill erkänna det.

Programmet Clearview AI beskrivs som den effektivaste ansiktsregistreringen, genom att en artificiell intelligens (AI) söker igenom internet och sammanställer fotografier på personer. På det sättet har programmet skapat en databas över ansikten som kan användas för att identifiera en person, till exempel om man har en bild på en misstänkt eller kan skanna personens ansikte.

När bilder samlas in från sociala medier, som Facebook och Instagram, sker det dock utan vare sig tillstånd eller kännedom från ägarna av fotografierna, rapporterar BBC.

På grund det intrång som görs i folks privatliv har företaget åtskilliga gånger fått böta flera miljoner dollar i både Europa och Australien. Företaget bakom programmet, Clearview, har förbjudits att sälja sina tjänster till de flesta amerikanska företag. Men det finns undantag, i synnerhet när det rör sig om polisen.

Flera användningar, men ingen vill medge det

Polisen i USA vill inte säga hur ofta programmet använts, men hävdar att det endast sker vid allvarliga våldsbrott. Ändå har programmet använts nästan en miljon gånger, enligt Clerview själva, och i nuläget har över 30 miljarder bilder lagrats av programmet. Även om polisen inte vill kännas vid hur ofta de använder programmet är det med all sannolikhet polisen som gjort sökningarna.

De enda som varit öppna med att de använder det är polisen i Miami, Florida. Enligt biträdande polischef Armando Aguilar används programmet runt 450 gånger per år och att det hjälpt till att lösa flera mord. Men det är inte enbart våldsbrott som programmet används för, utan småbrott som snatteri.

Även om programmet skulle vara effektivt för att lösa allvarliga brott (en slutsats som är svår att dra när det inte finns någon statistik eller samband mellan användning och fällande domar) påtalar kritiker att det utgör en allvarlig kränkning av den personliga integriteten även för laglydiga personer.

Närhelst de har ett foto på en misstänkt kommer de att jämföra det med ditt ansikte, säger Matthew Guariglia från Electronic Frontier Foundation, en organisation som värnar om yttrandefrihet, personlig integritet och insyn i hur information används på internet.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter