Antalet konkurser ökar – elpriset driver på

Antalet konkurser är det högsta på länge, och framför allt elberoende mindre företag drabbas. Även större industriföretag berörs, som ofta ligger i utsatta elprisområden.

Antal konkurser rekordstort

Antalet konkurser var i september 13 procent högre än i samma tid förra året. Räntor och försiktiga konsumenter har varit problem länge, men nu kommer dessutom elpriser som är både höga och oförutsägbara och som drabbar framför allt företag med större egen elberoende produktion och som vänder sig till konsumenter, till exempel bagerier, bryggerier och restauranger.

Olika siffror i olika elprisområden – och färre nystarter över hela riket

Kalmar, Kronobergs och Jämtlands län är värst drabbade med en ökningssiffra på 300 procent i Kalmar läns fall.

I Norrbottens län, som har en gynnsam elprissituation, minskade däremot antalet konkurser till en tredjedel. Jämfört med 2021, två år sedan, har också antalet nystartade företag gått ner med 25 procent.

Större industriföretag berörs också

Det är välkänt att större industriföretag också berörs av elprischocken, även om de har större marginaler mot konkurs än småföretag som restauranger och bagerier.

Teknikföretagen, den ledande arbetsgivarorganisationen i svensk industri, begär kompensation för elpriserna som är frikopplad från elräkningen. Detta för att inte ge samma juridiska problem som regeringen har brottats med när det gäller den elpriskompensation som Tidöpartierna lovade före valet, och som har försenat utbetalningarna kraftigt relativt 1 november som var ett utlovat måldatum.

Teknikföretagen begär också lindring i beskattningen av kraftvärmeverk, som skulle kunna producera el samman med värme om det vore lönsamt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter