Antirasistiska Dagens ETC ”kastar svart kvinna under bussen”

Att journalisten Christian Peterson avslöjat sina nära kontakter med journalisten Bilan Osman verkar ha skakat om den vänsterextrema miljön. Nu framkommer det att en av de ledande vänstertidningarna gjort sig av med henne. På grund av detta anklagas den ”antirasistiska” tidningen för att ”kasta en svart kvinnlig researcher under bussen”.

Det var i början av april som journalisten Christian Peterson avslöjade sina kontakter med Bilan Osman, tidigare journalist och researcher på vänsterextrema publikationer som Expo och Dagens ETC.

I Petersons avslöjande framkom det att Osman hade läckt detaljerad information om den vänsterextrema mediemiljön och deras arbetssätt. Bland annat fick han bekräftat att den tidigare sverigedemokratiske riksdagsledamoten Pavel Gamov läckt information till Expo.

Pavel Gamov. Skärmavbild: Christian Peterson
Pavel Gamov. Skärmavbild: Christian Peterson

Kan inte lita på Dagens ETC

Nu visar det sig att hon har fått sparken från Dagens ETC, vilket uppmärksammas av Peterson. Det ska vara i ett inlägg på Facebook som Osman berättar om avskedet. I inlägget framkommer en tydlig ilska mot den vänsterextrema tidningen och Osman antyder att det skulle förekomma flera konflikter där.

”Jag har insett att i fascistiska tider kan man inte ens lita på de närmsta, i det här fallet Dagens ETC. Jag tycker det är sorgligt och understryker en hel del av vad folk som lämnat – såväl som fortfarande jobbar kvar – har berättat om kulturen där. Jag hade turen att inte behöva befinna mig på plats, eller ha ett behov av att jobba för dem.”

”Antirasister kastar svart kvinna under bussen

En del av ETC:s profil är så kallad ”antirasism” (som bygger på att vita alltid är rasister gentemot icke-vita). Denna självbild rasar nu Osman mot. Utöver ett fåtal skribenter är redaktionen nästan uteslutande vita. Efter Petersons avslöjande anklagar Osman ETC för att ”kasta en svart kvinnlig researcher under bussen”.

”Att kasta en svart kvinnlig researcher under bussen, det första man gör (i en övrigt vit redaktion) säger en HEL del om redaktionen. Och dess trovärdighet framöver.”

Christian Peterson granskar extremvänstern. Foto: Christian Peterson
Christian Peterson granskar extremvänstern. Foto: Christian Peterson

”Ännu fler uppgifter riskerar läckas”

Frihetsnytt har talat med Peterson, som stått för avslöjandet av Osmans agerande.

Är detta ett tecken på en större slitning inom vänstern som inte kommit till ytan?

– Det är väl klart att alla politiska organisationer med någon form av självbevarelsedrift gör sig av med ett säkerhetshot som Bilan Osman. Annars riskerar ännu fler interna uppgifter att läckas vid nästa tillfälle som Osman bestämmer sig för att försöka ragga upp någon.

Jag tror att ETC:s uppsägning av Bilan Osman var ett sätt att signalera till vänstern att de tar problemet på allvar. Många av hennes tidigare kollegor har kritiserat henne för att gulla med ”fascister” och när sanningen kom upp till ytan blev det alldeles för pinsamt. Det gjorde inte saken bättre när det kom fram att hon hade varit besatt av mig, vänsterns hatobjekt nr.1, under två års tid.

  KATEGORIER

  Kommentarsfält

  Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

  Senaste nytt

  - Annons -

  bli prenumerant

  Liknande artiklar

  0
  Din varukorg är tom!

  Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

  Bläddra bland produkter