Vem har inte retat sig på floskulösa moderna uttryck som företag och politiker svänger sig med för att försköna verkligheten? Nu har författaren Fredrik Kullberg skrivit en ”ordbok” där begreppen hånas.
Ord som flexibilitet, innovation, transformationsresa – för att inte nämna löjeväckande låneord och anglicismer som ”new public management” och ”agilt mindset” – är mycket vanliga inom så kallad managementjargong. Nu kommer äntligen en ordbok som gör narr av begreppen.
Frihetsnytt har inte läst boken men kan konstatera att den fyller en viktig nisch.
Ordet ”agil” förklaras i boken som ”person som rör sig snabbt på sin arbetsplats utan tydlig riktning”, förklaras det i ett inslag på SVT om boken.
Bakom uppslagsverket ”Svensk floskelordbok” ligger författaren och journalisten Fredrik Kullberg, som tidigare bland annat författat reportageboken ”Kriget mot skönheten” om den svenska rivningsvågen under efterkrigstiden, som nominerades till Stora fackbokspriset 2020.
– Jag har precis som många andra gått runt och retat mig på de här märkliga ordsuffléerna som man dränks i som medborgare. Alltså innovation, flexibilitet, transformationsresa. Det visar sig när man skrapar på ytan att de inte betyder så mycket. Samtidigt kan det vara svårt att kritisera språket på en arbetsplats då man lätt framstår som lite dum, som någon som inte ligger i ”framkant”, berättar Fredrik Kullberg.
Han menar att managementjargongen som kommit i bruk inom skilda sektorer som ekonomi, kultur och politik ofta syftar till att få verksamheten att låta intressantare än vad den egentligen är.
– Vi har i dag en stor grupp människor som arbetar med organisation, med arbetsuppgifter som kanske inte alltid är så glansfyllda, men i den här framgångs- och karriärsideologin som härskar i dag är det väldigt viktigt att få det att verka fint och bra. Det leder bland annat till en titelinflation. Det heter till exempel inte längre personalchef, utan CHRO, Chief Human Resources Officer, säger Fredrik Kullberg.
Kullberg menar att boken inte har någon politisk slagsida utan satiriserar över uttryck som är populära både hos den samtida högern och vänstern.