Finska forskare säger sig ha hittat bevis för varifrån skottet kom
Krigarkungen Karl XII:s död har varit höljt i mystik ända sedan han föll för en kula utanför Fredrikstens fästning i Norge den 30 november 1718. Nu tror forskare sig ha funnit svaret.
Det var under det andra fälttåget i Norge hösten 1718 som den hyllade krigarkungen Karl XII föll för en kula i en löpgrav utanför Fredrikstens fästning i sydöstra Norge. Skottet träffade huvudet, men varifrån det kom var orsak till omfattande spekulationer. Antingen kom det från den norska fästningen, från en missnöjd soldat, eller en lönnmördare som sköt kungen med en kula stöpt från hans egen militärrock.
Nu tror dock ett finskt forskarlag sig kunna fastställa att kulan hade en storlek på 19 till 19,5 mm och avfyrades från ett avstånd på 200 till 250 meter, enligt en studie som publicerats av PNAS Nexus.
Slutsatsen är ett resultat av 12 provskjutningar som genomfördes med olika typer skott för att se vilka som stämde överens med likets skotthål och man kom fram till att ovan nämnda storlek på kulan och avståndet var det som bästa överensstämde med ingångs- och utgångshålet.
Det innebär att det var en förlupen fiendekula, inte en förrädisk soldat, som efter 18 års fälttåg fällde honom. Med tanke på att kungen verkligen levde upp till sitt rykte som en krigare som alltid befann sig i främsta linjen och delade sina soldaters vedermödor, istället för att gömma sig långt bakom frontlinjen, så var det bara en tidsfråga innan han till slut skulle falla i strid.
Enligt den engelske diplomaten John Robinson var Karl XII den ”mest outtröttliga människan i sitt rike” och hans förhållningssätt till striden sammanfattas med: ”Hans mod stimulerades av faran, och om något företag av omgivningen ansågs omöjligt att utföra, lockade det honom blott ytterligare.”
Om detta kommer vara tillräckligt för att slutgiltigt sätta punkt för en snart 304 år gammal gåta återstår att se.