Är mobilanvändande och risker tabubelagt?

En domstol i italienska Turin fastställde nyligen att en mans hörselnervstumör ”högst sannolikt” orsakats av hans mobiltelefon under 13 år i arbetet. Kopplingen mellan strålning och cancer är dock inte fastställd då tillräcklig fakta saknas för att göra en korrekt bedömning.

Den italienske mannens tumör, som uppstod vid det vänstra örat där han alltid ska ha hållit mobilen, har lett till att mannen drabbats av förlamning av vänster sida av ansiktet samt balansproblem och depression.

Domstolen dömde med stöd från både italienska och svenska forskare att strålningen från mobilen ”högst sannolikt” orsakat mannens tumör.

Experten: Ämnet är för känsligt att prata om

Frihetsnytt har i syfte att ta reda på vad forskningen säger om kopplingen mellan mobilstrålning och cancer, pratat med en expert i ämnet som av personliga skäl vill förbli anonym på grund av att ämnet bedöms vara alltför känsligt att diskutera öppet.

Experten menar att det inte finns tillräckligt med statistik för att med säkerhet kunna fastställa att mobilstrålning kan leda till cancer, även om man kan konstatera att strålning i stora mängder kan leda till cellförändringar i kroppen.

Experten pekar på att de forskare som påstår att det finns en bevisad länk mellan mobilstrålning och cancer, selektivt kan ha plockat ut de aspekter som styrker deras tes samtidigt som man valt bort fakta som pekar på att kopplingen inte går att göra, exemplevis de djurförsök på råttor som genomförts. Även om råttorna har utvecklat tumörer efter att ha exponerats för strålning under längre perioder, så har man också kunna konstatera att dessa råttor också lever längre än förväntat.

Högt i tak och en fri debatt krävs för att få reda på sanningen

Då forskningen i detta ämne, det vill säga att strålning leder till cancer, inte är lika självklar som många påstår, visar på hur oerhört viktigt det är att ha en öppen dialog i ämnet. För att faktiskt få reda få sanningen måste samtliga parter gå med på att kunna diskutera ämnet utan att fördöma sin motståndare eller att stämpla ämnet som tabu.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter