Arbeten försvinner när AI används

Artificiell intelligens är i ett kritiskt skede och utvecklas mycket snabbt. Även om det rör sig om en intressant och användbar teknologi, så verkar den ändå få maktbalansen i samhället att förskjutas bort från de vanliga människorna och mot storföretag och politiker, när maskinerna tar över jobben. Personlig integritet för vanligt folk kan också vara i fara.

Artificiell intelligens

Teknologin med artificiell intelligens (AI) har rötter tillbaka till tiden för andra världskriget och till datorpionjären och kodknäckaren Alan Turing. Den har ofta avfärdats efter många misslyckanden under dess utvecklingsväg, och framför allt det mänskliga språket – grunden för all kvalificerad informationshantering – har länge varit för komplext för automatisk behandling.

Nu skriver Dagens PS att AI på bred front börjar komma in i det stadium där även kvalificerade arbetsuppgifter med stor säkerhet kommer att påverkas och rent av tas över av AI. Många har till exempel förundrats över textgeneratorn ChatGPT och de felfria och lättlästa texter som den skriver.

Fortsättning på trenden

I tillverkningsindustrin är trenden flera decennier gammal: allt som kan automatiseras och robotiseras, det kommer att automatiseras och robotiseras. Fackföreningarna har på det hela taget varit med på den utvecklingen eftersom alternativet är att alla tillverkningsjobb flyttar till låglöneländer enligt globaliseringens princip.

Det är samma idéstoff som med den ”solidariska lönepolitiken” från 60- och 70-talen med samma lön till alla arbetare oavsett om de jobbade i lönsamma företag eller inte, då inte bara av rättviseskäl utan med avsikten att olönsamma företag skulle slås ut av sina lönekostnader. Resurser, arbetskraft och annat skulle strömma till högmarginalföretag med hög lönsamhet – lite kapitalackumulation enligt marxistiska principer, men med fackets goda minne. 

Jobben försvinner och facken är med på det

Svenska fackföreningar har primärt aldrig försvarat svenska arbetares jobb. De har försvarat svenska arbetares löner. Tappar arbetare jobb, så får de söka nya jobb. Utvecklingen i Sverige, samt även i andra länder, har under mycket lång tid gått mot färre industriarbetare, även om tillverkningsindustrin i flera fall har stått sig.

Det som kommer nu är att också tjänstemännen kommer att drabbas. Trenden i företagsvärlden har varit uppenbar under många decennier – mot företag som i stort sett bara består av aktieägare och företagsledning.

Men ett lands ekonomi ett cirkulärt flöde där den ena partens kostnader är den andras intäkter och där det ytterst är fysiska personers, levande personers konsumtion som driver hela maskineriet. Försvinner löntagarna ur företagsvärlden, så har de inte råd att konsumera.

Det är lite av suboptimering på hela samhällsekonomins och samhällets bekostnad. Enskilda företag löser sina problem genom att göra rent hus med löntagare – och alla i hela samhället drabbas av de gemensamma problem som följer. Generellt kallas detta problem för tragedy of the commons.

De problem med jobbutslagning som har följt i spåren på robotisering och automatisering, kommer också att följa i spåren på AI-tillämpning. Även kvalificerade, respekterade jobb som programmerare och finansanalytiker är i farozonen.

Personlig integritet

Ett ytterligare problem som kommer att följa i spåren på billig och användbar AI har på ett sätt redan börjat: bristen på personlig integritet för enskilda individer. Alla är medvetna om att varken techjättar eller större institutioner, offentliga såväl som privata, har någon respekt för personlig integritet.

Digitaliseringen har slagit in dörren och många förvånar sig över hur mycket, framförallt företag, vet om människor som bara är ute på nätet och inte gör något ovanligt eller konstigt. EU har försökt komma tillrätta med detta genom GDPR, som i Sverige blev Dataskyddsförordningen, men det verkar sent påtänkt.

Det har länge funnits ett skydd för den personliga integriteten genom det som kallas för ”security through obscurity”, där det finns så mycket data att automatiska system inte ”orkar” gripa över allt (enligt William Stallings and Lawrie Brown, Computer Security: Principles and Practice, Prentice Hall, 2007).

Det har kort sagt krävts dyra programmerare och dyra dataanalytiker för varje enskilt problem. AI är nu på väg att ändra detta generellt, inte minst genom att billiga AI-applikationer kan stå och köra 24-7, samt även genom att de lär sig nya saker löpande och blir allt effektivare och mer optimalt inställda.

Inte minst personer med skeptisk inställning till politisk korrekthet har anledning att se med oro på utvecklingen. Det finns redan idag en omfattande kartläggning av oliktänkande, och även en rätt effektiv sådan, trots primitiva metoder. När Expo och ETC snart har AI-botar i sin tjänst, så är det hög tid att alla som vill ha kvar rätten till sin personliga integritet börjar använda det alternativa skyddet ”presumed security”, med kryptering, VPN och säkra nätverk.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar