Arbetsgivaravgiften höjs för unga

Den förra regeringen sänkte arbetsgivaravgiften för unga den 1 januari 2021. Avsikten var att parera verkan av covid-19 och de problem som följde. Höjningen är ingen hjälp för unga att få jobb – bara Parks & Resorts, som bland annat äger Gröna Lund, får 24 miljoner kronor i höjda kostnader.

Den 1 april återställde regeringen arbetsgivaravgiften för unga från tidigare, lite gynnsammare 19,73 procent till 31,42 procent. Nedsättningen har gällt personer mellan 19 och 23 år, och var till för att ge ungdomar lättare förutsättningar att hitta arbete trots covid-19 och alla de företagsekonomiska och samhällsekonomiska problem som den politiska hanteringen av covid-19 förde med sig.

Nu är covid över, och regeringen prioriterar annat än ungdomars jobbmöjligheter. Tidningen Näringslivet rapporterar om beslutet i fråga. Någon klar statistisk bild finns inte, men många menar att den som snabbt efter utbildning kommer ut i fullbetalt arbete löper mindre risk att bli eller förbli arbetslös.

Detta beror på att det viktigaste för en arbetsgivare som jämför kandidater är jobb och anställning, så den som söker ett jobb och redan har ett jobb går före den som är arbetslös och söker, allt annat någorlunda lika.

Kritik mot förslaget

Arbetsgivare med många unga anställda drabbas förstås mera direkt av förslaget och kritik kommer inte minst från Parks & Resorts, som bland annat äger Gröna Lund, Kolmårdens djurpark och Skara Sommarland. Parks & Resorts beräknar att höjningen försvagar företagets resultat med 24 miljoner kronor per år. Också NetOnNet, Espresso House och Manpower, alla med många unga anställda, kritiserar förslaget.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter