Arne Weinz: Järvaveckan stal mitt företagsnamn

Järvaveckan stal hans företagsnamn – nu förknippas Arne Weinz med islam

Nu är det snart dags för den årliga Järvaveckan, som till huvuddelen betalas av skattebetalarna. Under Järvaveckan är det party på Järvafältet, där bland annat skattefinansierade muslimska organisationer får möjlighet att marknadsföra sig medan politikerna nickar och ler till agendor för bland annat sharialagar, månggifte, omskärelse, halalslakt och barnbrudar. En som inte jublar är Arne Weinz, vars företagsnamn Global Village har kapats av Järvaveckans grundare, somaliern Ahmed Abdirahman.

Arne Weinz grundade sitt företag Global Village AB redan 1997 för att använda bolaget som plattform för konsulttjänster inom företagsledning och ledarskap. Idag ägnar sig Global Village AB åt markexploatering och förlagsverksamhet. Enligt den senaste årsredovisningen omsatte bolaget knappt 16 miljoner kronor under 2020.

Frihetsnytt möter Arne på ett café i Djursholm där han berättar att problemen började mitt i sommaren för några år sedan och att de tilltar i omfattning hela tiden.

Det känns obehagligt då de ofta blir aggressiva

Arne Weinz

”Det började för 5-6 år sedan med att jag fick några mystiska fakturor adresserade till mitt företag. Jag kontaktade då avsändarna och förklarade att det måste vara något fel, vilket de då rättade till. Jag tänkte inte närmare på saken då jag antog att det rörde sig om kriminella organisationer som brukar passa på att skicka falska fakturor under semestertiden”.

Men de falska fakturorna var bara början på Arnes bekymmer. Arne kunde sent på kvällarna få obehagliga samtal med ofta aggressiva utlänningar som varken kunde svenska eller engelska.

”Mängden fakturor tycks öka för varje år. Det tar tid att kontakta uppdragsgivarna och risken finns ju också att man råkar betala en felaktig faktura. Sen är det ju det där med de konstiga telefonsamtalen, då utlänningar ringer och babblar på något okänt språk som troligen är somaliska. Det känns obehagligt då de ofta blir aggressiva när jag inte förstår vad de säger. Engelska kan de i allmänhet inte. Ofta ringer de sent på kvällarna, även under helgerna”.

Namn och logga är snarlika

När Ahmed Abdirahman registrerade stiftelsen The Global Village så valdes ett namn väldigt likt Arne Weinz redan befintliga bolag Global Village. Det som gör det hela ännu lustigare är att även loggan för stiftelsen har snarlikt typsnitt och färg som Arne bolag har.

Till vänster Ahmed logga, till höger Arnes logga.

Ekonomiska bekymmer och svåråtkomligt

Efter en sökning på internet så finner man ganska snabbt att Ahmed och Järvaveckan som han ligger bakom har haft en del konstigheter för sig även kring pengar. Expressen rapporterade bland annat att Ahmed hade miljonomsättning men uteblivit med sin redovisning trots två påminnelser. Vidare har Ahmed blivit kritiserad för att ansöka om bidrag till sina evenemang samtidigt som hans egna förening bedriver verksamhet och bland annat hyr ut tält för 15 000kr per timme. Årets upplaga av Järvaveckan har tidigt upprört stort bland organisationer i civilsamhället efter att Ahmed backat från tidigare löften om kostnadsfritt deltagande.

Arne har försökt få tag på Ahmed under flera års tid utan att lyckas, detta är något som fler har rapporterat om. Svåråtkomligheten verkar sammanfalla med att Ahmed eller hans organisation har problem med ekonomin eller har lovat något som de sen inte kan leva upp till. Frihetsnytt har i samband med att denna artikel släppts försökt nå Ahmed utan att lyckats.

Vet du vem eller vilka som ligger bakom detta?

– När jag borrade i saken visade det sig att en viss Ahmed Abdirahman hade kapat mitt företagsnamn och bildat en stiftelse med namnet Global Village. Jag blev alldeles perplex över att man kan göra något sådant fult och att Abdirahman lyckades registrera mitt företagsnamn som sitt. Denna stiftelse visade sig vara organisatören bakom Järvaveckan som bara tycks växa för varje år, menar Arne.

Finns det något sätt att lösa problemen på?

– Jag har försökt kontakta Ahmed Abdirahman ett antal gånger utan att få något svar, så nu måste jag försöka gå vidare den juridiska vägen. I första hand ska jag kontakta Länsstyrelsen som har registrerat namnet felaktigt och kräva avregistrering av stiftelsen. Om inte det går så avser jag att ta upp målet i Kammarrätten för att kräva avregistrering, svarar Arne

Finns det något du vill tillägga Arne?

– Jag tycker att det är förfärligt att jag som företagare tvingas lägga tid och pengar på detta. Dessutom har jag inget till övers för islam, som jag avskyr ur djupet av mitt hjärta. Eftersom jag är en känd islamkritiker misstänker jag att Ahmed Abdirahman gör detta för att jävlas med mig personligen. Det värsta är att allt fler börjar associera mig med Järvaveckan och därmed med islam och muslimer. För några veckor sedan fick jag frågan om jag var huvudsponsor för Järvaveckan, hur tror du att det kändes? Jag fruktar att mina affärer kan skadas genom att jag associeras med Ahmed Abdirahmans stiftelse genom att folk antar att jag stödjer islamistiska rörelser, avslutar Arne intervjun.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter