Assange är en fri man – efter uppgörelsen

Julian Assange är en fri man då han gjort en uppgörelse med USA och erkänt brott, meddelar hans organisation. Åklagaren begärde ett straff på 62 månader – men då Assange redan har suttit i fängelse i London under en lång period blir det inte tal om någon ytterligare fängelsetid.

Wikileaks-grundaren Julian Assange är efter mycket om och men en fri man, rapporterar bland annat Aftonbladet. Assange – som stod anklagad för spioneri – ska ha erkänt brott och gjort en uppgörelse med USA vilket gör att han slipper fängelsestraff i landet. På X skriver Assanges organisation följande:

Julian Assange år 2014. Foto: Wikipedia/
www.flickr.com/photos/dgcomsoc/14770416197/

”Julian Assange är fri. Han lämnade högsäkerhetsfängelset Belmarsh på morgonen den 24 juni efter att ha tillbringat 1 901 dagar där”.

WikiLeaks skriver att uppgörelsen är resultatet av en ”global kampanj”:

”Detta är resultatet av en global kampanj som sträckte sig från gräsrotsorganisationer, pressfrihetsförespråkare, lagstiftare och ledare från hela det politiska spektrumet, hela vägen till FN. Detta skapade utrymme för en lång period av förhandlingar med det amerikanska justitiedepartementet, vilket ledde till en överenskommelse som ännu inte har formellt slutförts. Vi kommer att tillhandahålla mer information så snart som möjligt.

Hustruns ord

Assanges fru Stella Assange bekräftade att hennes make numera är en fri man, då hon postade en video där man kunde se hur Wikileaks-grundaren steg på ett flygplan. Hon passar även på att tacka alla personer som engagerat sig i Assanges fall.

I veckan kommer Assange formellt inställa sig vid en domstol i Marianerna där han väntas erkänna brott. Uppgörelsen ses som en stor seger för Assange, som riskerade 175 års fängelse och även tortyr i USA. Assange anklagades bland annat för att ha läckt 700 000 hemlighetsstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsbrott begångna av USA i Mellanöstern.

Assange har suttit i fängelse i Belmarsh-fängelset i London sedan våren 2019.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter