AstraZeneca-vaccinet kopplat till ”betydande” fall av neurologiska störningar

Ny studie från Storbritannien påvisar att ökningen av allvarliga neurologiska störningar kan härledas till covid-19 vacciner producerade av AstraZeneca

En brittisk studie av University College London har bekräftat ”små men betydande” fall av det allvarliga Guillain-Barre-syndromet, GBS, en sällsynt neurologisk störning som är associerad med AstraZeneca-vaccinet mot Covid-19. Forskarna spekulerar i att ”majoriteten eller alla” av de 121 brittiska fallen av GBS i mars till april 2021 hörde samman med de första doserna av AstraZeneca-vaccinet som började administreras tidigare samma år.

Forskningsgruppen observerade att från januari till oktober 2021 registrerades 996 GBS-fall i den nationella databasen men med en ovanlig ökning från mars till april med cirka 140 fall per månad istället för 100. För att ta reda på om dessa fall var kopplade till vaccinationsprogrammet för Covid-19, kopplade teamet datum för GBS-debut till vaccinationsmottagandet för varje individ och fann att 198 GBS-fall (20 procent av 966) inträffade inom sex veckor efter deras första dos av Covid-19 vaccination. Av dessa hade 176 personer en AstraZeneca-vaccination, 21 från Pfizer och 1 från Moderna.

Forskarna fann ingen förhöjning av GBS-fall i samband med mRNA-vacciner, men observerade 5,8 överskott av GBS per miljon doser av vaccin för AstraZeneca, vilket motsvarar ett totalt överskott mellan januari och juli 2021 på cirka 98–140 fall, vilket bekräftar sambandet mellan vaccinet och GBS.

Smärta och andningsförlamning

GBS är en sällsynt och allvarlig neurologisk störning som uppstår när immunsystemet av misstag attackerar sina egna nerver, vilket vanligtvis resulterar i domningar, svaghet, smärta i armar och ben och ibland till och med andningsförlamning. Medan majoriteten av de vaccinationsassocierade GBS-patienterna hade återhämtat sig från symtom på svaga lemmar, svaga djupa senreflexer och monofasisk sömn, hade en patient i studien återkommande neuropatiska symtom långt efter den andra dosen. Patienten utvecklade initialt ansiktsförlamning på båda sidor och en stickande känsla i armar och ben efter den första dosen och förbättrades med behandling.

Forskare spekulerar för närvarande fortfarande på orsakerna bakom ökningen av GBS-fall efter vaccinet. ”Det kan vara så att en ospecifik immunaktivering inträffar hos känsliga individer, men om så var fallet kan liknande risker gälla för alla vaccintyper”, säger en av forskarna bakom studien. Liknande studier i USA har också bekräftat ökade fall av GBS efter att ha fått Covid-19-vaccin, där betydande fall av sjukdomen kunde kopplas till vaccinet.

Den amerikanska smittskyddskommittén, CDC, uppskattar att 1-2 personer av 100 000 riskerar att få GBS, men en ny amerikansk studie från 2022 fann att förekomsten av mottagare av J&J:s vaccin var 32,4 per 100 000 personer inom 3 veckor efter vaccinet; långt över den tidigare beräknade risken. Vaccinet från Johnson & Johnson har därefter dragits tillbaka av amerikanska myndigheter. En taleskvinna för AstraZeneca har kommenterat den brittiska studien: ”Vaccination av alla slag är en känd riskfaktor för GBS” och ”det lilla antalet GBS-fall som uppstått efter AstraZeneca-vaccinet verkar likna ökningar som tidigare setts i andra massvaccinationskampanjer.” Trots detta insisterar WHO att fördelarna med vaccination mot Covid-19 alltjämt väger upp alla potentiella risker.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter