Astrid Lindgrens anteckningsböcker görs läsliga

Snart kommer svenskarna att kunna ta del av den folkligt älskade författarinnans anteckningar.

En stor del av svenskarna har säkert vuxit upp med Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, och Bröderna Lejonhjärta för att bara nämna ett fåtal av den älskade författarinnan Astrid Lindgrens böcker. Snart kommer det inte endast att vara hennes skönlitterära alster som är tillgängliga för allmänheten, utan även hennes anteckningsböcker.

Totalt fyllde Astrid Lindgren ungefär 670 anteckningsböcker för hand. Det tjänad säkert henne väl, men eftervärlden har haft svårt att tyda hennes handstil och därmed kunna ta del av hennes tankar under skapelseprocessen.

Forskningsprojekt har gjort 55 av 670 anteckningsböcker tillgängliga

Nu har ett två år långt forskningsprojekt gjort 55 av böckerna läsliga, rapporterar Sveriges Radio. Det är en grupp pensionerade sekreterare som gått igenom anteckningarna. Hennes skrivsätt är stenografisk, det vill säga kompakt och hoptryckt, vilket är ett system som används för att skriva snabbt.

En av de inblandade i projektet, Karolina Andersdotter, bibliotekarie och doktorand i informationsvetenskap, berättar att arbetet har gett dem en helt ny insikt i Astrid Lindgrens tankevärld när hon skapade sina berättelser, vad hon ansåg vara viktigt och vad som skulle ändras.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter