Attack mot ryska konsulatet på Åland

Efter att polska LOT och tyska Lufthansa vägrat släppa ombord en rysk idrottsflicka på sitt flygplan vill även påpassliga finnar visa sitt hat mot grannlandet Ryssland. En sprängladdning mot konsulatet i Mariehamn följs av skojigheter från ett av landets bryggerier.

Efter att ”kinaflunsan” ebbat ut och klimatalarmismen blivit diskrediterad har karriärister i EU-länderna funnit ett nytt sätt att bevisa sin lojalitet till överheten – att trakassera ryssar.

Den officiella inställningen till Ryssland har under årtionden gått ut på att detta land, ”på grund av Putin”, är en ”diktatur”. Massmedias experter har beklagat det ryska folket, vilket borde befrias ifrån sin odemokratiska, homofobiska, korrupta och allmänt eländiga regim. Trots denna medlidsamhet har dagens trend blivit trakasserier mot vanliga ryssar. De drabbade torde vara de mest västorienterade – de enda som berörs är personer som arbetar och reser i väst.

Polen i ledningen

I Polen är den antiryska aktiviteten hög och Vitalia Diatchenko, en av de vackrare tennissjärnorna, fick nyligen smaka på den polska vreden. Diachenko hade spelat i Kairo och skulle flyga till Nice i Frankrike. Biljetten innebar mellanlanding i Warzsawa med det polska statliga flygbolaget LOT. Vid gaten i Kairo vägrade man släppa ombord henne.

I en video som fanns på YouTube, men som numera är omöjlig att hitta, berättade 32-åringen att LOT-personalen förklarat för henne att man inte ville ha några ryssar i flygplanet. När hon gick till Lufthansas biljettdisk på Kairos flygplats vägrade detta bolag sälja någon biljett till henne; Bild och Headtopics rapporterade.

Fiffiga regler

Numera måste ryska resenärer ha ett konto hos en bank i EU för att få resa in i EU. Boende måste vara bokat och betalas på plats. Resesjukförsäkring är också ett villkor och även den måste vara tecknad inom EU. De tre baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen samt Finland och Polen har gått ett steg längre. Ryska medborgare med Schengenvisum för turistvistelser, affärsresor, sport- och kulturevenemang får ändå inte resa in.

Finsk humor

Enligt pressrapporter har det under lång tid hållits mindre protester utanför det ryska konsulatet på Åland. Det har handlat om ”Rysslands oprovocerade anfallskrig” och plakaten har haft texter som ”Putin mördare”. Natten till den 30 april slängdes det in skräp på konsulatets område samt någonting som exploderade. Detta resulterade i en diplomatisk not.

Både Ålands lantråd Veronica Thörnroos och Ålands Reservistförbund beklagade händelsen utan reservationer. Även det finska utrikesdepartementet gav förnuftiga kommentarer. UD bekräftade att Finland har fått en diplomatisk not från Ryssland.

I ett sådant fall är en not en normal metod för diplomatisk kommunikation. Den ryska ambassaden informerar om den skadegörelse som riktats mot konsulatet i Mariehamn och ber de finska myndigheterna att vidta lämpliga åtgärder, enligt UD:s meddelande.

Bryggeriet Olaf Brewing på det finska fastlandet vill emellertid göra en uppskattande markering av ofoget. Fyra dagar efter vandaliseringen av konsultatet berättade man därför att man skulle släppa ett nytt öl, som heter ”Åland” och som enligt bolagets talesman smakar så gott att det ”exploderar på smaklökarna”. Ålandstidningen rapporterade.

Åland, den demilitariserade ölen, uppstod i all hast fyra dagar efter att åländska krigs- eller fredsaktivister slängt bland annat ölburkar på Rysslands konsulat. Bild Olaf Brewing
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter