Australien: ID för att få yttra sig på nätet

Den som vill använda sociala medier och kanske hela internet måste i fortsättningen identifiera sig och låta regeringen koppla ens aktiviteter till den säkrade identiteten – eftersom det då blir lättare att lagföra den som säger någonting olagligt. Detta föreslår en parlamentarisk kommitté i Australien.

Ett förslag som ligger på den federala regeringens bord ligger i tidens anda, när Kina förfinar sitt sociala poängsystem. Australierna samlar också poäng, än så länge bara i form av olika identitetsdokument. För att få ihop 100 ”points of identification” måste man visa upp två eller tre olika dokument som körkort, vigselcertifikat, pass och så vidare enligt en tabell. När man fått ihop 100 poäng ska man få tillåtelse att skriva på sociala medier, enligt det nya förslaget.

Poäng för medborgerliga rättigheter

Det tilltänkta kontrollsystemet ska genomföras genom reglering av IT-bolagen, som i likhet med banker kommer att kräva total identifikation av användarna och även, liksom bankerna, ge regeringen tillgång att övervaka användarnas aktiviteter. Kritiker finner det vara ett tidens tecken att man redan i detta skede börjar använda begreppet poäng, som medborgarna måste samla för att få göra sådant som man från tidernas begynnelse fått göra utan regeringens inblandning.

Nyhetsuppläsarna meddelar entusiastiskt nästa nya lagförslag.

Allt för det goda uppförandet

Motivet bakom den australiska regeringens nya framstöt är, enligt nyhetsuppläsarna, att lösa problemet med olagliga yttranden som görs av anonyma personer. Att detta överhuvud taget skulle vara ett problem och i så fall hur stort och, om det är stort, huruvida det är viktigare än medborgares rättighet att yttra sig anonymt, framgår inte ur nyhetssändningarna. Istället presenteras det hela som en lösning på ett av politikerna och medierna upplevt problem som ”misshandel via nätet”. Nyhetssändningarna presenterar det hela som en positiv insats för att minska ”dåligt uppförande”.

Bedömare ser det hela som ett genomskinligt sätt för WEF– och YGL-skolade politiker att vänja befolkningen vid en allt mer kvävande övervakning och en allseende stat med kapacitet att genom punktinsatser i realtid kväsa undersåtarnas missnöjesyttringar i sin linda.

Stora expansionsmöjligheter

Beroende på tolkningen av lagförslaget kan det, enligt Cryptonews, innebära att alla aktiviteter på nätet blir utsatta för identitetskontroll – inklusive sparande i virtuella valutor som bitcoin. Tidningen menar att myndigheterna, oavsett hur det första steget utformas, inte har långa steg att ta till fullständig social, politisk och ekonomisk kontroll över medborgarna i realtid – i synnerhet när CBDC, Central Bank Digital Currency, blir tvångsinförd istället för kontanter.

CBDC planeras i många länder och något överraskande har Nigeria varit först ut – Frihetsnytt rapporterade.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter