Avhandling pekar ut islamistisk infiltration

I en avhandling, som läggs fram på fredag, har doktoranden Sameh Egyptson undersökt den omfattande infiltration som islamistiska grupper genomfört av det svenska samhället. Om så är fallet utgör det ett enormt hot mot våra friheter.

På fredag, den 10 februari, lägger doktoranden i teologi vid Lunds universitet, den egyptiskättade Sameh Egyptson fram avhandlingen Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige. I sin undersökning har han gått igenom hur radikala islamistiska grupper aktivt har infiltrerat det svenska samhället. Det är inte en kritik mot islam som religion, utan mot hur en liten grupp fanatiker alltmer tar sig rätten att sätta agendan.

Det är en 744 sidor lång avhandling som fokuserar på Islamiska förbundet i Sverige (IFiS), som bland annat ansvarar för den stora moskén på Södermalm, samt myndigheternas undfallenhet inför en liten grupp radikala islamister.

”Jag menar att en liten grupp islamister har infiltrerat svenska politiska partier, skolor och studieförbund. De har lyckats med att bli ”muslimers representant” i Sverige – fast de i själva verket företräder Muslimska brödraskapet. Det blir väldigt tydligt när man tittar på vad ledarna säger på arabiska, till en arabisk publik. Då bekänner de sig öppet till Muslimska brödraskapet”, säger Egyptson till Dagens Nyheter (DN), som i en lång artikel granskat avhandlingen och intervjuat de personer som berörs av den.

Infiltration av partier

Det är bland annat flera personer som tidigare varit politiker inom etablerade partier, däribland Moderaterna (M), Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP) och Centerpartiet (C), som pekas ut i avhandlingen.

Just de två sistnämnda partierna, MP och C, har de senaste åren skakats av skandaler där företrädare haft kopplingar till islamism. 2018 ansåg den centerpartistiska nämndemannen Ebtisam Aldebe att ett mål om kvinnomisshandel skulle ha dömts enligt sharia (religiös lagstiftning). Nyheter Idag kunde avslöja att C tidigare ville ha med henne som lagstiftare och i valet 2014 stod hon på partiets riksdagslista.

För Miljöpartiet är det framförallt skandalen med den tidigare bostadsministern i Stefan Löfvens regering, Mehmet Kaplan, som bagatelliserade islamistiska grupper och till och med hade kontakt med dessa, enligt en granskning som SVT gjorde 2016.

Hot mot friheter

Om det Egyptson skriver i sin avhandling stämmer, då har det fria samhället att göra med ett allvarligt hot. Som i fallet med Aldebe och Kaplan går det att nå höga positioner i samhället och därifrån kunna driva en agenda, som gynnar olika grupper på svenskarnas bekostnad.

Problemet ligger även i den dubbla lojaliteten hos personer på maktposition. Det kan liknas med den problematik som Frihetsnytt lyfte tidigare i veckan, om hur personer på viktiga beslutsfattande positioner är involverade i hemliga grupperingar som frimurarna, World Economic Forum och Bilderberggruppen.

Både Kaplan och Aldebe visade prov på dessa dubbla lojaliteter, när de försökte driva igenom en agenda som inte varit känd för allmänheten, men som utgjorde ett nog så allvarligt hot mot centrala fri- och rättigheter. Men det är tack vare granskningar, likt den som Egyptson gjort, som sådant uppmärksammas.

Upp till bevis på fredag

Det är på fredag som avgörandet faller huruvida Egyptsons avhandling går igenom och han kommer att kunna kalla sig doktor i teologi. I DN-artikeln framkommer den hårda kritik som riktats mot honom, i synnerhet från personer som berörs av innehållet. Risken finns faktiskt att avhandlingen kan underkännas på ideologisk grund snarare än på akademisk, med hänvisning till att Egyptson skulle ha en islamofobisk och sverigedemokratisk agenda, enligt handledaren Mika Vähäkangas.

Mycket talar för att det kommer att bli en hetsig disputation och det talas redan om en ”skitstorm” på fredag. Frihetsnytt kommer att ha anledning att återkomma i frågan när disputationen har hållits.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter