AVSLÖJANDE! De här länderna kom flest invandrare från

Frihetsnytt har genomfört en granskning över vilka länder som flest invandrare kom från under 2023. Läs nedan för att se vilka länder som dominerar och varför dessa grupper söker sig till Sverige.

Fram till och med år 2020 publicerade Migrationsverket årsstatistik över invandrarnas ursprungsländer på sin hemsida. Från och med 2021 är så inte längre fallet. Frihetsnytt har beställt ut statistiken för 2023. Det visar sig att Indien är det vanligaste ursprungslandet och att asiatiska länder dominerar.

Totalt räknar Migrationsverket i den statistik vi fått ta del av med att 102 346 personer från utanför EU/EES fick förstagångsuppehållstillstånd i Sverige 2023. Av dessa kom flest, 13 977 personer, från Indien. På andra plats kom Ukraina med 11 831 invandrare och på tredje plats Thailand med 7 402. Det vanligaste afrikanska invandrarlandet var Eritrea varifrån 1 850 personer invandrade.

Bortser man från det större antal ukrainare som kom till Sverige 2022 så har invandringen de senaste åren ändrat karaktär med färre som får stanna av asylrelaterade skäl. Det stora antal som får komma som anhöriga, arbetskraft eller för att studera bidrar dock till att hålla uppe invandringsnivåerna.

Studenter från Indien och Kina

När det gäller studierelaterade uppehållstillstånd till Sverige 2023 så dominerad Indien och Kina. När det gäller kategorin ”doktorander” så var kineserna flest med 234 personer följt av indierna med 116 och iranierna med 81.

För kategorin ”högre utbildning”, motsvarande vanliga studenter på universitet och högskolor var kineserna flest med 2 018 personer följt av indierna med 1 123. När det gäller ”forskare” så kom Indien och Kina på delad första plats med 291 personer var följt av Iran med 94.

I gruppen som fick uppehållstillstånd som ”anhörig till studerande” var Sri Lanka största invandrarlandet med 843 personer följd av Indien med 661 och Iran med 497.

Arbetstagare från Indien och Thailand

När det gäller kategorin ”arbetstagare” så var thailändarna flest med 6 449 personer följt av indierna med 4 129 och turkarna med 885.

För gruppen ”Internationellt utbyte” som bland annat innefattar människor som jobbar som au pair så dominerade från Filippinerna med 264 personer. När det gäller personer som fått komma som anhöriga till arbetstagare så kommer Indien på första plats med 4 157 personer, följt av Iran med 756 och Pakistan med 648.

Pakistanier tar sig in via EU

I Migrationsverket statistik finns en övergripande kategori kallad ”EU/EES”. Det handlar dock inte om människor från Europa utan om utomeuropéer som kommer till Sverige via uppehållstillstånd inom EU/EES. Här tycks Pakistan dominera med 1 575 personer som får komma för att de varit ”varaktigt bosatta i annat EU-land”.

Vanligaste ursprungsländerna för människor som fick förstagångsuppehållstillstånd i Sverige år 
2023.
Vanligaste ursprungsländerna för människor som fick förstagångsuppehållstillstånd i Sverige år 2023.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter