AVSLÖJANDE: Israeliskt företag kontrollerar val

Nyhetsjätten The Guardian och ett trettiotal andra stora nyhetstidningar har avslöjat ett hemligt företag med förgreningar ut i världen som skryter om att de har påverkat valprocessen i fler än 30 länder. Från Israel styrs gruppen, som på sex olika platser runt om i världen bedriver påverkanskampanjer, sprider desinformation och hackar högt uppsatta personers konton och försöker påverka opinionen. Gruppens ledare hotar att döda journalisten om informationen läcker ut.

Ett trettiotal journalister från bland annat The Guardian, El País, Le Monde, Radio France och Der Spiegel har lyckats avslöja en hemlig Israelbaserad påverkansgrupp vid namn Team Jorge. De infiltrerade gruppen genom att låtsas vara kunder som ville försena ett val i ett afrikanskt land och fick komma till deras kontor utanför Tel Aviv i Israel, där huvudmännen villigt berättade om sin verksamhet.

Tel Aviv
Tel Aviv. Foto: Wikipedia/ Alexey Bogoslavsky

Gruppen som leds av bröderna Tal och Zohar Hanan, har ett registrerat företag och agerar från sex olika hemliga och oansenliga kontor runtom i världen. Deras kundkrets består av underrättelsetjänster, lobbygrupper, politiska partier och privata företag som vill manipulera opinionen. Personalen på företaget rekryteras från olika myndigheter och säkerhetstjänster i världen och är specialister inom olika områden som finans, sociala medier, kampanjer och psykologisk krigföring. De organiserar sig ungefär som försvarets cybergrupper.

Demonstrerade stolt sina förmågor

Hugo Chavez
Hugo Chavez. Foto: Wikipedia/ Office of the President of Brazil

Med dold kamera fick de wallraffande journalisterna höra ledaren för Team Jorge, israelen Tal Hanan, med bakgrund inom israelisk säkerhetsstyrka, skryta om sina framgångar med att manipulera val och folkomröstningar. Han påstår att Team Jorge har påverkat 33 val (presidentval och liknande), varav 27 framgångsrikt.

Det hela tog sannolikt sin början år 2012 i Venezuela då Team Jorge arbetade för Hugo Chávez motståndare, menar bland annat The Guardian, Radio France och Der Spiegel som gjort granskningen.

Gruppen har också spridit ut rykten inför den katalanska självständighetsomröstningen 2014, att de katalanska nationalisterna hade nära kopplingar till Islamiska Staten (IS). Syftet var att smutskasta de som stödde den katalanska självständigheten. Enligt granskningen skedde detta på uppdrag av den spanska underrättelsetjänsten. På valdagen kollapsade Kataloniens internet, vilket även det var ett beställningsarbete.

Smutskastning av makthavare

Även makthavare har av Team Jorge blivit utsatta för organiserade smutskastningskampanjer som en del i att påverka opinionen i val.

Ett exempel är en amerikansk politiker som fick en äktenskapskris på halsen mitt under en valrörelse. Detta efter att ha fått en sexleksak hemskickad med ett kort med texten ”Tack älskling! Det var en underbar natt. Jag väntar på dig”. Politikerns fru öppnade som planerat paketet och reaktionen blev den avsedda. Mitt i valkampanjen fick politikern spendera nätterna på sitt kontor, vilket filmades av ett TV-team. Sexleksakens avsändare var en fejkad identitet, Shannon Aiken, skapad just för det ändamålet av företaget Team Jorge.

Styr över 30 000 botar på olika plattformar

Team Jorge har kontroll över 30 000 botar på olika medier såsom Facebook, Instagram, YouTube, Twitter och Telegram. Botar är konton som till synes är verkliga, livs levande personer, men som i själva verket är konton som styrs av teknik. Det finns botar som har kreditkort och Amazonkonton, innehavare av Bitcoin och Airbnb-konton.

Politiker har massattackerats på nätet av botar när de har försökt få igenom förslag av olika slag.

När journalisten frågar var profilbilderna kommer ifrån svarar Tal Hanan att han inte kommer att berätta det, eftersom han då skulle vara tvungen att döda personen. Det kan ha varit ett skämt, men det framförs som ett så pass lugnt konstaterande att det sannolikt är allvarligt menat.

Fritt tillträde till andras e-post med mera

Företaget kan lätt hacka Google-, G-mail- och Telegramkonton berättar Hanan vidare. Han visar sedan journalisterna hur lätt han hackar ett Google-konto tillhörande en assistent till en viktig person involverad i en valkampanj i Kenya. Enkelt visar han upp personens e-post, dokument, kontakter, foton och filer.

Lika lätt kan man förstås utge sig för att vara en annan person och skicka meddelanden från andras konton.

— En av de bästa grejerna är att skapa sprickor mellan rätt personer, förstår du, berättar Hanan vidare.

Desinformationsindustrin

Desinformationsindustrin förvränger verkligheten och sprider propaganda på nätet, berättar en av reportrarna i filmklippet från The Guardian. Vanligtvis är det stater som själva gör det.

Detta är det mest sofistikerade system journalisterna har sett.

Hot mot demokratin

Dessa grupper är ett allvarligt hot mot demokratin. Frihetsnytt frågade Tobbe Larsson hur han ser på denna typ av verksamhet.

– Detta är extremt allvarligt och ett mycket stort hot mot demokratins grundfundament när man försöker manipulera opinionen på ett sådant sätt som hör hemma i diktaturer.

Vad gör man åt dessa allvarliga problem?

– Detta måste omedelbart upp på internationell nivå, både inom EU och andra internationella sammanslutningar för att diskutera hur man ska hantera dessa allvarliga problem. Våra ledare på internationell nivå kommer nu genom sitt agerande gentemot denna verksamhet att avslöja om de verkligen vill ha fungerande demokratiska system i världen.

Vilka straff borde dessa personer få?

– Utan tvekan finns det inget annat straff än livstids fängelse för denna typ av brott, då de är av så allvarlig art och ett hot mot det västerländska samhället, men också mot demokratin i den övriga världen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter