Efter ett avslöjande i Kalla Fakta om hur flera av riksdagspartierna kringgår lagen om partidonationer, inledde Kammarkollegiet ett tillsynsärende av partierna. Nu meddelar myndigheten att ärendet avslutas och att inget finns att anmärka på.
Under sommaren 2022 sändes TV4:s Kalla fakta där riksdagspartiernas hantering av partidonationer granskades. Det framkom att fem av de åtta partierna hade olika metoder för att kringgå lagen om donationer, som säger att om summan överstiger 24 150 kr ska den redovisas, inklusive vem givaren är.
I programmet kontaktade reportern samtliga riksdagspartier och utgav sig för att vara en företagare som ville skänka en större summa pengar anonymt. De partier som kom med förslag på hur detta kunde kringgås var Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
Några av metoderna inbegrep bulvaner (man donerar genom en annan person för att dölja ursprunget), köp av stora mängder lotter via autogiro varje månad, samt donationer till projekt som står partiet nära och kan tänkas gynna det.
Granskning som inte ledde någonvart
Detta fick Kammarkollegiet att inleda en granskning av partiernas hantering av donationerna. I egenskap av kapitalförvaltare, upphandlare, försäkringsbolag och juridisk byrå för statsförvaltningen, inhämtade de uppgifter från de partier som gick i fällan för att se om dessa verkligen hade brustit i sitt agerande.
Idag meddelar myndigheten att utredningarna läggs ned och att inget i programmet utgör konkreta bevis för att något parti skulle ha brutit mot lagen, rapporterar SVT.
Att kunna donera anonymt till det parti man stödjer är på samma sätt som det anonyma valet en garant för att jobba för det samhälle man vill, utan att någon form av svar ska kunna avkrävas.
Men börjar det röra sig om större summor behöver det granskas, för att minska risken för korruption och köpt inflytande. Om detta kringgås är det lätt för resursstarka aktörer med dolda agendor, likt World Economic Forum, att kunna ge stora bidrag och förvänta sig en viss politik i gengäld.