lördag, 1 oktober, 2022

Avvecklingen av McDonald’s i Ryssland slutar med miljardförlust

McDonald’s första kvartalsrapport för Ryssland – över en miljard kronor i förluster

Stängningen av 850 McDonald’s-restauranger i Ryssland har kostat snabbmatskedjan 1,27 miljarder kronor under första kvartalet 2022. Efter klagomål från amerikanska regeringen meddelade McDonald’s i början av mars att de ”tillfälligt” skulle stänga alla sina 850 platser i Ryssland efter mer än 30 år i landet. McDonald’s har också tillfälligt stängt av sina 108 restauranger i Ukraina av säkerhetsskäl.

McDonald’s öppnade sin första restaurang i Sovjetunionen två månader efter Berlinmurens fall 1989. Idag står snabbmatsförsäljningen i Ryssland och Ukraina för cirka 2 procent av kedjans globala försäljning och strax under 3 procent av rörelseintäkterna.

Snabbmatsföretaget tillkännagav under sin resultatrapport för första kvartalet den 28 april att dess avstängning av verksamheten i Ryssland kostade det 270 miljoner kronor i hyresavtal, leverantörskostnader och anställdas löner, och ytterligare 1 miljard kronor i osålda lagervaror.

Globala kedjor avvecklar i Ryssland

Sedan slutet av februari har mer än 750 internationella företag dragit ner, pausat eller helt avvecklat sin verksamhet i Ryssland. Starbucks, PepsiCo och Coca-Cola var bland de första som avbröt sin affärsverksamhet i Ryssland, tillsammans med Yum Brands, som hade över 1 000 KFC-restauranger och 50 Pizza Hut-ställen i Ryssland.

Det är inte känt när eller om McDonald’s någonsin kommer att återuppta sin verksamhet i Ryssland och Ukraina, men snabbmatskedjan sa att de fortfarande är fast beslutna att fortsätta att betala sina anställda i båda länderna.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Ryssland ber Sverige om hjälp