tisdag, 27 september, 2022

Soldaterna i Mariupols stålverk kapitulerar

I första omgången är det 264 soldater som förs med bussar från stålverket Azovstal till fångläger och sjukhus i de ryska utbrytarrepublikerna. Statsmedierna i västeuropa gör sitt bästa för att framställa det som en triumf för den ukrainska regimen.

Slaget om Mariupol och belägringen av Azovstal är slut, soldaterna i motståndsfickan i tunnelsystemet under det stora stålverket har givit upp kampen. Men i enlighet med mönstret för krigspropaganda förvränger Natosidans statsmedier rapporteringen så gott de kan utan att bli beslagna med lögn.

Svenska SVT presenterar kapitulationen som en framgång för Ukraina. Enligt Morgonekot 08:00 har ”skadade” soldater ”evakuerats” och att de ”slutligen ska föras till ukrainskkontrollerat territorium”. Som källa får vi höra en ukrainsk minister säga att stålverksstriderna var bidragande till Ukrainas framgångar. I förbifarten nämner Ekot pliktskyldigast ordet fångutväxling – men i stort sett ger SVT sina lyssnare intrycket att vad som hänt i Mariupol är att Ukraina har fått fri lejd för en sjuktransport. I själva verket var det bara en femtedel av soldaterna som var skadade – vilket SVT visste om när man gjorde inslaget. Siffrorna 264 (totalt) och 51 (skadade) publicerades nämligen samtidigt i ryska medier.

Brittiska regeringskanalen BBC har en mer begåvad vinkling, där man låter de ukrainska regeringskollegorna få initiativet i händelsförloppet. Detta genom att meddela sina lyssnare att regeringen ”beordrat” soldaterna att ge upp. Mot bakgrund av att samma regering under åtskilliga veckor har förbjudit soldaterna att ge upp är även detta påstående en skönmålning.

Fångbrist i Ukraina?

Tidigare fångutväxlingar har, (enligt amerikanska uppgifter som denna artikel kommer att uppdateras med), ofta varit misslyckade. Man har i vanlig ordning gjort upp om tid och plats och antal, med listor över namnen. Sedan har den ukrainska sidan skjutit på det hela i flera omgångar, reducerat antalet fångar som man har att utväxla och tillslut ställt in fångutväxlingen. Att döma av många filmer som publicerats från ukrainsk sida torde detta ha berott på att de ryska fångarna tagit slut, eftersom man dödat dem.

UPPDATERING 2022-05-17, 13:21: Den amerikanska källan som nämns ovan har inte kunnat återfinnas. En turkisk källa har hittats, som citerar det ryska försvarsdepartementet. Den 7/4 uppgav man därifrån detaljerade exempel på hur en fångutväxling fallerat efter att listan över fångar, ursprungligen 251 stycken, från den ukrainska sidan blivit kortare och kortare varefter fångutväxlingen helt ställts in. Talesmannen vädjade till Tyskland, Frankrike, FN, OSSE och Röda Korset att ingripa och kräva att de ukrainska myndigheterna ger anställda vid Röda Korset tillgång till de ryska krigsfångar som fortfarande är vid liv.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar