Banker lever gott på räntekris

Ytterst lever banker på att låna in pengar billigt och låna ut pengar dyrt. Dagens räntekris gör att de svenska bankerna mår bra finansiellt även om samhällsekonomin mår dåligt.
Rapporter med bra resultat för året

Sveriges banker redovisar nu sina årsbokslut och resultaten är genomgående förnämliga, mitt i krisen och på ett sätt tack vare krisen. Svenska Dagbladet (SvD) rapporterar från årsboksluten.

  • SEB ger aktieägarna 14,7 miljarder kronor.
  • Swedbank ger aktieägarna 11 miljarder kronor.
  • Handelsbanken ger aktieägarna 16,6 miljarder kronor.
  • Nordea ger aktieägarna 33 miljarder kronor.

Totalt ger de nordiska storbankerna – fler än de som räknas upp ovan – sina aktieägare 93 miljarder kronor. De tre bankerna med huvudkontor i Stockholm, SEB, Handelsbanken och Swedbank, står för 42 av de miljarderna.

Krisen är lönsam för bankerna

Bankerna för över Riksbankens räntehöjningar till sina kunder, helt planenligt eftersom idén är att kyla ner konsumtionen och få ner efterfrågan på framför allt bostäder, så att utbud och efterfrågan jämkas och inflationen avtar.

Det är samtidigt en mycket lönsam affär för bankerna, vilket Andreas Håkansson på Danske Bank konstaterar i ett par punkter i SvD-reportaget: bolånekunder har inget val. Det finns inga hyresrätter att få tag i på orter med fungerande arbetsmarknad, så köp av bostad är det som återstår.

Svenska bostadslåntagare fallerar heller i regel inte på sina lån, inte minst därför att det är svårt och ogynnsamt att få skuldavskrivning i Sverige jämfört med andra länder. Med det kommer bankernas inkomstkällor på bostadsmarknaden att vara säkra och nu också mer lönsamma än på ett tag.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter