Bankerna: För oss finns ingen kris – för er går det åt skogen

Storbankerna i Sverige är väl rustade för vinterns sannolika inflationskris och konkursvåg. Samma budskap hörs ifrån de brittiska och amerikanska centralbankerna. Från FED:s förra ordförande, Janet Yellen, kommer emellertid bistra framtidsvarningar till landets medborgare – ekonomin tillåter inte längre att de får barn.

Storbanken SEB, som staten flera gångar har räddat från konkurs via diverse borgensåtaganden och gratislån, är väl rustad för en ordentlig vinterkris rapporterar SvD idag. Bankens verkställande direktör, Johan Torgeby, är mest orolig för bankens kunder.

– Kundaktiviteten är högre än normalt på grund av krisen. Det gynnar bankerna och SEB. Men samtidigt går många företag och privatpersoner mot en väldigt osäker framtid.

Efter den förra statliga stödrundan fick SEB åthutning av riksbankschefen för att man ville dela ut 14 miljarder kronor i vinst till sina ägare. Inför den aktuella krisen har man nyligen valt att storsatsa genom att låna ut 34 miljarder kronor till ett projekt som ska försöka borra olja i Arktis.

Även Bank of England, ett institut som på sin hemsida intensivt förnekar att man ägs av någon privat familjeklan, hälsar att ekonomin är på topp och att man står redo att stödja kungadömets hushåll och företag – med mer lån.

Gör abort för ekonomin

Amerikanska Federal Reserve Bank har såvitt känt inte sett ens ett moln på himlen för de amerikanska bankernas del. Men väl för de mindre lyckligt lottade amerikaner som inte äger någon bank.

FED:s avgångna ordförande Janet Yellen har själv presiderat över mycket stora inflationsdrivande penningtryckningsprogram, samtidigt som hon förnekat att USA riskerar drabbas av inflation. När motsatsen blev uppenbar förklarade fru Yellen att den alldeles uppenbara inflationen endast var temporär. När motsatsen till detta blev uppenbar förklarade Yellen att inflation, om man tänker noga efter, egentligen är bra. När även motsatsen till detta blev uppenbar var det dags för pensionering.

Janet Yellen är dock fortsatt stridbar i debatten. Bedömare som exempelvis Tucker Carlsson har höjt ögonbrynen med anledning av hennes senaste utspel, nämligen att kvinnors abortering av barn är en solidarisk och lovvärd handling med tanke på den inflationskris som är i antågande (11 minuter in i detta klipp). Fru Yellen menar att den nedgång i abortverksamheten som hon befarar ska inträffa som följd av ny lagstiftning skulle vara skadlig för ekonomin i dessa kristider.

Hon förklarade även att en minskning av aborterna skulle försätta kvinnor ”decennier bakåt” i tiden. Vad detta ska betyda, och på vilket sätt det skulle vara negativt att komma några decennier bakåt i tiden, framgick inte ur den åldrande bankirkvinnans energiska anförande.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter