Storbankerna tjänar stora pengar samtidigt som merparten av befolkningen i Sverige går på knäna till följd av högre räntor och högre priser på allt. Det är helt i sin ordning menar bankcheferna.
”Det är viktigt att bankerna tjänar pengar, annars kan de inte vara med och se till att svensk ekonomi utvecklas väl”, säger Swedbanks vd Jens Henriksson i Aktuellt tidigare i veckan, skriver SVT.
– Om banker inte kan låna ut blir det ett problem för ekonomin, säger Henriksson.
Precis i sin ordning att bankerna tjänar storkovan
Swedbank gjorde ett strålande resultat det tredje kvartalet förra året med 7,2 miljarder i vinst före skatt – det bästa resultatet sedan 2018.
Men för den svenske enskilde medborgaren ser det inte lika muntert ut. Utöver de skyhöga prisökningarna på alla varor och tjänster, inklusive förstås elen, har hushållen drabbats hårt av ränteökningarna för exempelvis bolån. Riksbanken höjde ju styrräntan men inte räntan på sparkapital. Också det är i sin ordning menar Henriksson:
– Tidigare hade vi negativa räntor och dessutom fick vi betala bankskatt. Det innebar att vi förlorade på varje krona som folk satte in. Nu börjar vi dock tjäna pengar på det och det är det som gör att bankerna utvecklas bättre. Och det är bra med lönsamma banker, säger han.
Så att bankerna täljer guld i tider då nästa alla andra i samhället har det riktigt tufft ekonomiskt är alldeles i sin ordning enligt bankerna. Även Nordeas Sverigechef Per Långsved har tidigare sagt att det är första gången på flera år som bankerna återigen kan tjäna pengar på kundernas sparkapital.
Magnus Stenlund förklarar
För den som inte är bankman kan det tyckas lite märkligt att det är ”första gången på flera år” som bankerna tjänar pengar på utlåning. Frihetsnytt fick ett samtal med civilekonomen och före detta analyschefen för SEB, Magnus Stenlund för en förklaring.
Är det rätt att bankerna tjänar så mycket nu med tanke på att styrräntan höjt bankkundernas räntor på bland annat bolån – men inte räntan på sparkapital?
– Det är ju en moralisk fråga, men den kan jag väl ganska lätta avfärda som nonsens att det skulle vara rätt. Sen kan man göra det till en ekonomisk fråga och konstatera att skulle banksystemet sluta fungera om de inte tjänade pengar på det sättet de nu gör. Och där kan vi konstatera igen att för det första tjänade de tillräckligt med pengar innan så de skulle kunna fortsätta att fungera på ett sätt som innebär att de förmedlar kapital och fungerar som betaltjänst. Det är fullt möjligt.
Vad har du för prognos för detta år vad gäller räntor och inflation?
– Den är tyvärr mycket negativ och det är där vi ser att det går inte att komma undan. Vi kommer får det mycket sämre.
Men kommer allt detta föra med sig något positivt i slutänden?
– Ja jag tror ju att det egentligen är det enda som gör det möjligt att få någonting gott, nämligen att en mycket stor och omfattande kris ändå kommer skaka om folk så mycket så att vi kanske vaknar upp och att vi gör någonting bra av det.
Se hela intervjun ovan för de mer uttömmande svaren