FTX-kraschen: Bankman-Frieds flickvän sjunger för åklagaren?

Nätet dras åt kring storbedragaren Samuel Bankman-Fried, numera i amerikanskt häkte. Enligt Fox News hjälper hans flickvän till med förberedelserna för åtalet. Samtidigt erbjuder sig demokratiska partiet att återbetala en mindre del av de stulna pengarna.

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat har demokratiska partiets näst största donator efter George Soros, en yngre liberal vid namn Samuel Bankman-Fried, försatt partiet i beråd. Efter att ha låtit sitt bolag FTX Global donera 40 miljoner dollar till partiet begärde han bolaget i konkurs med dunder och brak. Vita Husets taleskvinna Karine St. Pierre hade i förra veckan mycket svårt att svara på huruvida partiledaren Joe Biden anser att stulna pengar som hamnat hos hans parti ska återbetalas till brottsoffren eller inte.

Häromdagen kunde emellertid Fox Business rapportera ett glädjande besked för de tusentals bedragna småspararna: Demokraternas partiorganisation med Daniel Wiesel och David Bergstein i spetsen kan tänka sig att betala tillbaka sammanlagt 1 av de 40 miljoner dollar som partiets olika grenar har erhållit från konkursbolaget.

Kanalen intervjuade tyvärr ingen av de drabbade för att få en kommentar till erbjudandet.

Flickvän på väg ner från Mount Stupid

Under sin korta karriär inom finansvärlden hade Bankman-Fried sin flickvän Caroline Ellison vid sin sida. Hon deltog även aktivt som verkställande direktör för systerbolaget Alameda Research, dit FTX Globals kundmedel överfördes och användes för vidlyftiga spekulationer. Enligt Fox expert, före detta åklagaren Marc Litt, torde den aktuella åklagaren sätta hård press på Ellison för att få vittnesmål som kan bidra till att fälla sin häktade kavaljér.

Ameriklanska amatörpsykologer har diagnosticerat fröken Ellisons investeringspolicies inom Alameda Research enligt teorin om ”Mount Stupid”, den kurva av självförtroende som växer gränslöst i takt med att bolagsvinster ansamlar sig, även när de goda resultaten är hänförliga till ren tur.

En amatörpsykologisk analys av Caroline Ellisons arbete som företagsledare för Alameda Research.

Mycket hänger på åklagaren

Den ovan nämnde Marc Litt är en mycket kompetent före detta åklagare. Hans främsta merit är domen mot den liberale storbedragaren Bernard Madoff. Trots en strålande karriär med bland annat posten som styrelseordförande för NASDAQ valde Madoff att lura investerare på hundratals miljoner dollar. Stora och små investerare, även liberaler som Steven Spielberg och Elie Wiesel,blev av med stora belopp. Domen på 150 års fängelse var en särskild fjäder i hatten för Litt eftersom Madoff hade starka krafter som skyddade honom. Detta framgår av hans dödsruna i Encyclopedia Brittannica.

Om åklagaren i det politiskt känsliga fallet med Bankman-Fried och Ellison är lika väl motiverad som Marc Litt dåförtiden återstår att se. Enligt New York Post är mor (Fried) och far (Bankman) aktivister och donatorer inom det demokratiska partiet och det är fara värt att starka intressen inom Washingtons så kallade träsk som arbetar för en släpphänt hantering.

Joseph Bankman och Barbara Fried, vänster och mitten. Juristprofessorn Bankman tjänstegjorde bland annat som rådigivare åt det senare konkursdrabbade bolaget medan Barbara Fried, även hon professor, mest ägnat sig åt ideellt arbete åt demokratiska partiet. Paret erhöll en villa på Bahamas till ett vårde på ca. 160 miljoner kronor, som uppenbarligen bekostats med FTX Globals kundmedel.

Dessutom finns möjlighet till förtida frigivning, vilket blir en fråga för en senare domare. I Bernie Madoffs fall sändes under åren en ström av meddelanden om att den åldrige liberalen borde försättas på fri fot – bland annat på grund av stor ångerfullhet och akuta njurproblem. Ansökningarna avslogs blankt av den ansvarige domaren och Madoff dog av ålderdomssvaghet vid 82 års ålder.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter