Bästa tipsen – så sänker du din elräkning

Svenska folket förbereder sig just nu för kall och lång vinter med skyhöga elpriser. Frihetsnytt har därför tagit fram de bästa tipsen för hur du kan ner på din energiförbrukning och få en billigare elräkning.

1. Byt ut eventuellt anvisningsavtal

Har du aldrig gjort ett aktivt val av elbolag finns risken att du har ett så kallat anvisningsavtal. Genom att teckna ett vanligt avtal istället kan du minska dina elkostnader med upp till 50 procent. Det kan också vara värt att se över om du kan helt kan byta elleverantör. Läs mer om hur du gör här.

2. Sänk värmen

Mycket handlar om att sänka värmen när du vill sänka din elförbrukning. Att sänka temperaturen en grad kan minska värmekostnaderna med 5 procent.

Därför är det också bra att sänka eller helt stänga av värmen i rum som du inte använder till exempel gästrum. Se även till att lampor är släckta i dessa rum och att kontakterna för elektronik som verkligen inte behövs är utdragna. Detta kan även vara värt att tänka på varje gång du lämnar ett rum som du nyligen har varit i.

3. Täta värmeläckage

I ett hus kan uppemot 35% av värmen försvinna ut igenom otäta fönster och dörrar, enligt en uträkning av Vi i Villa. Se till att försöka täta eventuella läckage. Undvik också att ha öppna fönster när du ska sova eller ha för vana att öppna ytterdörren under dagen.

Många bäckar små kan göra stor skillnad

Att byta elavtal, sänka värmen och täta värmeläckage är förändringar som kan göra stor skillnad på din elräkning men man ska ändå inte förbise mindre ändringar som tillsammans kan ändra din elförbrukning nämnvärt. Här följer några korta tips som kan göra stor skillnad på din elräkning:

  • Duscha på gymmet istället för hemma
  • Använd diskmaskin istället för att handdiska
  • Sätt bara igång fulla disk- och tvättmaskiner
  • Använd vattenkokare istället för att koka vatten på spisen
  • Använda kallt vatten istället för varmt vatten när det är möjligt.
  • Fyll kyl och frys och se till att hålla lagom temperatur. Kylskåpet ska vara 5 grader Celsius och frysen -18 grader. Varje extra grad kostar 5 procent mer.

FrihetsNytt kommer fortsatt följa och rapportera om lösningarna som du kan använda dig av för att stärka dig inför vintern.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter