Båtmotorstölder för ”bara” 300 miljoner – straffen löjliga

Båtmotorer till ett värde av 300 miljoner kronor per år stjäls av internationella ligor i Sverige. Få av gärningsmännen grips och de som åker fast får straff som de förmodligen skrattar gott åt.

Samarbeten minskar stölderna av båtar och båtmotorer, rapporterar SVT. Fortfarande är det dock få tjuvar som faktiskt grips av polisen och problemet kvarstår därmed. Under 2021 anmäldes drygt 1500 stölder av båtmotorer – och det var den lägsta siffran på sex år.

Internationella ligor står för runt 98 procent av båtmotorstölderna och ofta har stöldgodset lämnat landet innan ägaren märkt att det stulits.

– Ligorna är proffs. De flesta är män mellan 25-45 år med ett brottsligt förflutet. Ofta har de kontaktpersoner i Sverige som redan fixat boende och bilar och sett ut vilka platser som de ska stjäla båtmotorerna från, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för sjörelaterade tillgrepp hos polisen, till SVT.

På västkusten förekommer det att tjuvarna kör fram med egen båt och lyfter av dyra utombordsmotorer, kör ut 20 meter från bryggan och släpper motorerna där. När sedan en helt ny motor är monterad ett par veckor senare på försäkringens bekostnad kommer de tillbaks och tar den. Nytt ger högre pris.

När statstelevisionen gör ett dramatiskt inslag om hur Roslagens Sjövärnskår hjälper polisen att jaga båttjuvar, visar det sig att man lyckats avbryta två pågående båtstölder i maj. Båda gångerna kom tjuvarna undan – den ena gången på vattenskotrar, den andra gången genom att fly landvägen.

Löjliga straff för det fåtal som grips

Vad beträffar de som trots allt grips – i regel förhärdade tjuvar från Baltikum, Rumänien eller andra länder – får de givetvis straff som de kan skratta gott åt.

När Frihetsnytt tar ett stickprov på domar hittills i år visar det sig att av sex personer som dömts för häleri av stulna båtmotorer tidigare i år – en liga bestående av en algerier och fem rumänska medborgare – har straffen stannat på högst sex månaders fängelse trots att samtliga gärningsmän dömts för en rad andra brott samtidigt. Två av rumänerna fick villkorlig dom.

I det enda fall där man lyckats fälla någon för själva stölderna – två litauiska medborgare som dömdes för systematiska stölder av fem båtmotorer – blev straffet 14 månader.

Detta är uppenbarligen inte straff som avskräcker, särskilt inte med det kontroversiella svenska systemet med två tredjedelsfrigivning i åtanke.

Statstelevisionen ställer tyvärr aldrig frågan vad den svenska domarkåren håller på med, när man gör det mer eller mindre tillåtet att begå serier av grova stölder. Vad gäller brottsförebyggande åtgärder menar bedömare att både Sjövärnskåren och båtägarna själva på kort tid skulle kunna få stopp på gangsterlivet i skärgården, om de tilläts skjuta skarpt mot tjuvarna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter