Batteriföretag kräver högre miljöbidrag

EU ska öka bidragen för en ”grön omställning”, annars kommer batteriföretaget Northvolt att flytta sin produktion till USA, där bidragen är mer generösa.

Det finns pengar att hämta inom klimatsatsningar, genom olika former av bidrag och stöd för företag som anpassar sig till den så kallade ”gröna omställningen”. Denna omställning innebär att företag ska ändra sin produktion så att den inte resulterar i utsläpp av koldioxid.

De bidrag som EU tillhandahåller i nuläget är inte tillräckligt generösa, åtminstone inte jämfört med det amerikanska systemet Inflation Reduction Act (IRA), som innebär miljarder i olika subventioner som stärker företagens lönsamhet, om de ställer om till en klimatanpassad produktion.

Subventionerna som IRA innebär ska utgöras av runt 8 miljarder euro (ungefär 90 miljarder svenska kronor).

Det är åsikten som det svenska batteriföretaget Northvolt ska ha framfört till EU under ett möte i Bryssel med representanter för den europeiska batteritillverkningen, rapporterar Dagens Industri (DI).

Väljer USA om inte bidragen höjs

Northvolt ska ha uttryckt att det stöd som de får från EU måste bli mer konkret, annars kommer det amerikanska systemet vara mer lockande när företaget planerar var deras nästa fabrik ska placeras.

DI lyfter även fram att Northvolt, genom sin vd Peter Carlsson och ordförande Jim Hagermann Snabe, tidigare framfört krav på att EU ska kontra de bidrag som IRA innebär.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter