BBC: Brittiska elitsoldater avrättade obeväpnade

Medlemmar i brittiska specialstyrkan SAS dödade fångar och obeväpnade upprepade gånger under uppdrag i Afghanistan, uppger statstelevisionen BBC som gjort en omfattande granskning av saken.

Militära rapporter som BBC lyckats få ta del av visar att en enda enhet under loppet av ett halvår kan ha dödat så många som 54 människor under omständigheter som troligtvis innebär brott mot krigets lagar.

BBC säger sig också ha funnit bevis för att en tidigare chef på specialenheterna, general Sir Mark Carleton-Smith, vägrat att vidarebefordra bevis till militärpolisen när en mordutredning drogs igång mot SAS-truppen ifråga.

BBC:s Panorama har analyserat hundratals sidor av operationsrapporter från SAS och även pratat med medlemmar i specialstyrkan, som berättat att de sett andra soldater döda obeväpnade människor. De berättar även att medlemmar i styrkan bar med sig vad som kallades ”drop weapons” – AK-47:or som lades ut på platsen för att det ska se ut som om obeväpnade individer varit beväpnade.

Officerarna trodde inte på bortförklaringar

BBC:s granskning visar att officerare många gånger inte trott på soldaternas bortförklaringar till varför till synes obeväpnade män skjutits ihjäl, men att dessa misstankar aldrig vidarebefordrats till militärpolisen trots förfrågningar.

I ett e-postmeddelande till en kollega skriver en officer sarkastiskt att ”för vad som måste vara tionde gången på två veckor” har styrkan släppt en obeväpnad fånge som gått in i en byggnad och ”kommit ut igen med en AK” så att soldaterna tvingats skjuta ihjäl honom.

”När de sedan gått tillbaka in i en annan [byggnad] med en annan [man i stridbar ålder] för att öppna gardinerna har han tagit fram en handgranat från bakom gardinen och kastat den på [SAS-teamet]. Lyckligtvis har den inte exploderat… detta är 8:e gången detta hänt. Nästan så man tror att det är PÅHITTAT!” skriver officeren.

Få döms för krigsbrott

BBC har tidigare granskat de förmodade övertrampen från brittiska soldater och frågat sig: ”Dödade brittiska specialstyrkor obeväpnade civila?” Nu anser man alltså att frågan är besvarad, men huruvida någon kommer att drabbas av rättsliga konsekvenser efter granskningen är ännu oklart. En tidigare rapport har visat att australiensiska styrkor gjort sig skyldiga till liknande krigsförbrytelser. Ett fåtal soldater från Nato-länder har också dömts för krigsförbrytelser i Afghanistan.

USA hotade år 2018 med gripanden och sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag om den försökte få amerikanska soldater dömda. Domstolen backade. Inte heller Ryssland eller Kina godkänner ICC, som alltså bara kan döma medborgare i mindre mäktiga länder vilka inte ger sina soldater det beskydd mot att åtalas av utländska byråkrater som stormakterna gör.

Det brittiska försvarsministeriet anser att brittiska trupper uppfört sig ”med mod och professionalism” i Afghanistan, uppger BBC.

Officerare misstänkte att soldater fejkade situationer där de ”tvingades” döda fångar och civila. Grafik: BBC
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter