Belönar finanseliten Löfven med ett nytt jobb?

Stefan Löfven får nu ett nytt jobb på en pr-byrå. Det hör inte till ovanligheten att politiker som sprungit finanselitens ärenden belönas med lukrativa poster inom den privata sektorn efter avslutad tjänst.

Stefan Löfven var Socialdemokraternas partiledare från januari 2012 fram till november 2021. Han var även Sveriges statsminister från oktober 2014 fram till november 2021.

Stefan Löfven – ”Sveriges sämsta statsminister

Under tiden Stefan Löfven var statsminister såg han till att förstöra Sverige i ännu större utsträckning än vad tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt redan lyckats åstadkomma.

Fredrik Reinfeldt talar på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum
Fredrik Reinfeldt talar på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum

I Löfvens meritlista över misslyckanden återfinns bland annat de 990 256 invandrare Sverige tog emot under åren han var statsminister. Detta inkluderar inte de som kommit till Sverige och undvikit att registrera sig vid gränsen eller hos migrationsverket vilket innebär att mörkertalet kan vara enormt.

På grund av hur uselt han skötte Sverige har flera personer, däribland Jimmie Åkesson, utnämnt honom till ”Sveriges sämsta statsminister”.

Belönas med jobb

Efter att Löfven avgick som statsminister, riksdagsledamot och Socialdemokraternas partiledare har han belönats med flera poster bland annat inom FN och som ordförande för Europeiska socialdemokratiska Partiet. Han har även startat upp ett eget företag som ska syssla med konsultverksamhet.

Det senaste är att Löfven nu fått jobb på pr-byrån Rud Pedersen efter att nyligen ha avslutat ett FN-uppdrag rapporterar Dagens Industri (DI). På pr-byrån finns redan Anders Borg som tidigare var finansminister.

Anders Borg. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Anders Borg. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Han beskriver själv rollen som att han ska vara ”en länk mellan den politiska arenan och näringslivet”.

– Jag har saknat en dimension och det är något som jag har arbetat med hela mitt vuxna liv, och det är näringslivet, säger Löfven till DI.

Vad Stefan Löfven kan tänkas tillföra till näringslivet framgår inte särskilt tydligt. Den tidigare statsministern har nämligen haft väldigt lite erfarenhet från arbetslivet och har i större delen av sitt vuxna liv varit engagerad i politiken eller fackförbunden.

Politiker brukar belönas med jobb

Att politiker som lämnar sin poster efter en tids tjänstgöring, där de sprungit finanselitens ärenden, belönas med jobb hör inte till ovanligheten. Strategin är i sig varken ny eller särskilt unik för Sverige. Över hela världen sker samma sak.

Finanseliten, däribland WEF, har en agenda och ett mål de vill uppnå. Finanseliten ser till att politiker utför de beslut som är nödvändiga för att uppnå denna agenda. Dessa beslut går ofta tvärtemot vad politiker lovat i valrörelser men de vet att de kommer att belönas om de utför besluten. Blir de avsatta i kommande val väntar oftast ett välavlönat jobb.

Fredrik Reinfeldt blev ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Ann Linde blev rådgivare på mobilgiganten Apple och Magnus ”PM” Nilsson fick en post på Timbro. Samtliga är personer som misskött sina poster och på olika sätt bidragit till att förstöra Sverige.

Ann Linde. Foto: Wikipedia/ Estonian Foreign Ministry
Ann Linde. Foto: Wikipedia/ Estonian Foreign Ministry

Trovärdigheten för demokratin undermineras

De allra flesta framstående politiker deltar på World Economic Forum (WEF) eller Bilderberggruppens möten. På dessa möten tas beslut och politikerna går därifrån med en agenda om vad de ska göra för kommande mandatperiod.

Att politiker går emot folkets vilja och istället tar beslut i linje med vad finanseliten vill är väldigt allvarligt och hotar grunden i demokratin. Politikerna är valda av folket baserat på löften de gett under en valrörelse. Att bryta mot dessa vallöften och vända folket ryggen undergräver politikernas och demokratins trovärdighet.

Fler och fler alternativa medier har börjat belysa att folkvalda politiker går finanselitens ärenden, vilket är positivt. Ju mer nyanserad bild folket har av det politiska systemet och av politikerna desto bättre beslut kan de ta.

Positivt att det kommer upp i ljuset

Etablissemangsmedia har inte samma monopol som de en gång hade, utan idag hotas deras ställning av nya medier, internetforum och sociala medier. Detta innebär att de inte längre kan dölja eller vinkla nyheter som de tidigare kunnat utan att deras lögner avslöjas och når folket.

När politiker väljer att dansa efter finanselitens pipa istället för att se till folkets bästa, blir detta i många fall uppmärksammat. På samma sätt är det med politiker som belönas med högavlönade jobb. Alternativa och fria medier drar fram detta i ljuset så att folket får upp ögonen för det som händer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter