Ber om förlåtelse för agerande under #metoo

När journalisten Lina Makboul granskade #metoo-rörelsen och ifrågasatte den mobbmentalitet som hängde ut personer och förstörde liv, hamnade hon själv i skottlinjen och drabbades av hatkampanjer. Nu har hon släppt en bok om händelsen, vilket inspirerat en av de inblandade till att offentligt gå ut och be om ursäkt.

En journalist som drabbades av ett omfattande drev för att hon granskade #metoo-rörelsen får nu en offentlig ursäkt från en av de som ska ha varit inblandade.

Teaterchefen Benny Fredriksson. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Teaterchefen Benny Fredriksson. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

Det var den 30 maj 2018 som SVT sände ”Uppdrag Granskning”, där #metoo-rörelsen kritiskt granskades av journalisten Lina Makboul och den lynchstämning som innebar att män på bristfälliga grunder hängdes ut som våldtäktsmän, ofta med förödande konsekvenser.

Det allvarligaste exemplet var teaterchefen Benny Fredriksson, som 2018 begick självmord efter att ett flertal anonyma källor anklagat honom för översitteri och sexuella trakasserier. Fredrikssons öde fick vissa av de inblandade medierna att rannsaka sig själva, framförallt Aftonbladet, vars kulturchef Åsa Linderborg själv beskrev perioden som ”de allmänt hysteriska Metoo-tiderna som inte medgav några nyanseringar”.

Även andra kända män hängdes ut som våldtäktsmän, däribland Martin Timell, Lasse Kronér och Fredrik Virtanen. I fallet med Virtanen stämdes medieprofilen Cissi Wallin, som anklagade Virtanen för våldtäkt, för grovt förtal, vilket hon fälldes för.

Drevade mot kritisk journalist – ber nu om förlåtelse

När Lina Makboul genomförde sin granskning av #metoo blev hon snabbt själv föremål för lynchstämningen och utsattes för ett enormt hatdrev. Det var så illa att hon drabbades av PTSD (posttraumatisk stress) och tvingades sjukskriva sig, vilket hon berättar i en öppenhjärtig intervju i Svenska Dagbladet (SvD).

Nyligen släppte hon boken Revolutionens första offer – en berättelse om en granskning, där Makboul berättar om sina upplevelser.

En av de som var inblandade i drevet mot henne var journalisten och ”feministiska opinionsbildaren” Kajjan Andersson, som i en artikel på Expressen ber Makboul om förlåtelse för sin roll i det hysteriska tonläget. Med facit i hand erkänner Andersson att det var rätt och riktigt att granska hur media agerade under #metoo, som visade upp enorma brister.

Hon säger själv att det förekom en stor mängd ”lögner, maktspel, slarv, manipulation, jäv, fullkomligt bristfällig research, populism och det som Makboul omnämner som ’masspsykos’”.

Istället för att motverka tystnadskultur bidrog istället rörelsen till att själva bygga upp en sådan, avslutar Andersson.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter