Beslutet: Inre gränskontroll återinförs

Regeringen meddelar att inre gränskontroller återinförs med motiveringen att det finns allvarliga hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten.

I ett pressmeddelande från justitiedepartementet meddelar man att regeringen återinför inre gränskontroller. Motiveringen till beslutet är att regeringen anser att det i Sverige finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

– Det föreligger ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet som har sin grund i den situation som har uppstått efter flera uppmärksammade manifestationer som har hållits under våren, står det i pressmeddelandet.

Vilka manifestationer som man syftar till framgår inte men troligtvis är det Rasmus Paludans manifestationer där han bland annat brände koranen. Att dessa manifestationer skulle utgöra ett allvarligt hot har inte med Paludans aktioner i sig att göra, utan snarare att muslimer i Sverige inte kunde acceptera svensk grundlag och yttrandefrihet och istället startade upplopp. Dessa upplopp kom senare att benämnas korankravaller i folkmun.

Ger polisen större befogenheter

Beslutet att återinföra gränskontroller vid Sveriges inre gräns är enligt regeringen nödvändigt och den enda åtgärden som finns för att kunna möta det hot som Sverige står inför.

Polisen kommer få större befogenheter att identifiera inresande personer som de anser kan utgöra ett säkerhetshot eller på annat sätt anses kunna hota den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

Polisen bestämmer även själva var och hur gränskontrollerna ska upprättas.

Gränskontrollen är endast tillfällig

Från och med den 12 maj kommer de inre gränskontrollerna att återinföras och de kommer att finnas kvar i 6 månader fram till den 11 november.

Enligt regeringen har beslutet fattats i enlighet med EU:s gemensamma lagstiftning. Sverige är inte det enda land som återinför inre gränskontroller utan flera andra Schengenmedlemsstater däribland Tyskland, Österrike, Norge och Danmark tar samma beslut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter