Biden beordrar sina ministrar: sluta tala om ukrainsk ”seger”

Undersökningsrapport avslöjar att Joe Biden ber sina ministrar tona ned krigsretoriken eller riskera falska förväntningar inom Nato.

En undersökningsrapport från NBC News har avslöjat att USA:s president Joe Biden försöker vrida ner volymen på den hårda krigsretorik som används av Volodymyr Zelenskyjs regering och Bidenadministrationens egna topptjänstemän på grund av rädsla för att deras ord skulle medföra en upptrappning med Ryssland oundviklig och skulle ställa falska förväntningar bland allierade.

Särskilt frågor och farhågor togs upp inom administrationen efter utrikesminister Antony Blinkens och försvarsminister Lloyd Austins resa till Kiev i slutet av april. Deras uttalanden vid den tiden hävdade felaktiga amerikanska ståndpunkter om att de ville se Ukrainas styrkor ”besegra” ryssarna, något som Joe Biden inte ville stå bakom.

Det var särskilt Austins ord under en presskonferens som verkade markera ett strategiskt skifte i USA:s planering, vilket förebådade en upptrappning av Washington till stöd för ukrainska styrkor. ”Vi vill se Ryssland försvagas till den grad att det inte kan göra de saker som det har gjort när de invaderade Ukraina”, sa chefen för Pentagon då.

Men i ett telefonsamtal ifrågasatte Biden uttalandena och ställde sina egna tjänstemän till svars, efter att han enligt uppgift blev arg när han fick höra om retorik centrerad på att ”vinna” mot ryssarna. Biden tyckte att hans ministrar hade gått för långt, enligt flera administrativa tjänstemän som är bekanta med samtalet.

På den tidigare oredovisade telefonkonferensen, när Austin flög till Tyskland och Blinken till Washington, uttryckte Joe Biden oro över att kommentarerna kunde skapa orealistiska förväntningar inom Nato-alliansen och avsevärt öka risken för att Ukrainakonflikten eskalerar från ett proxykrig till en direkt konflikt mellan USA och Ryssland.

I backspegeln

Idag, nästan fyra månader in i invasionen, har det blivit alltmer erkänt att Ryssland har gjort betydande framsteg i Ukrainas östra och södra delar och snart är redo att stärka kontrollen över hela Donbas. Vad som hörs från ukrainska styrkor är rapporter om bristen på tillräckligt med vapen och ammunition. Kapitulationen för den sista ukrainska utposten i Luhansk-provinsen, staden Severodonetsk, ser överhängande ut.

Med tiden har kriget nu förändrats. Efter den tidiga optimismen och kanske överdrivna rubriker baserade på några tidiga ukrainska framgångar, signalerar Washington enligt uppgift också till Zelenskyj-regimen att det är hög tid att tona ner ”seger”-retoriken. Torsdagens utredningsrapport från NBC kommer några dagar efter att Kievpresidenten upprepade sina tidigare löften om ”inga eftergifter” på territoriet för fredens skull. Zelenskyjs utrikesminister och andra gick så långt som att säga att de vägrar acceptera en vapenvila som kräver att man erkänner att Krim är i rysk ägo.

Dessa ståndpunkter har faktiskt ändrats något sedan mars, eftersom vissa ukrainska tjänstemän vid olika tillfällen under kriget har föreslagit att de åtminstone är ”öppna” för idén. Vid tiden för Austins och Blinkens resa till Kiev, talade västerländska massmedier om det ”försvagade Ryssland” och ett fullständigt ”strategiskifte”, men nu verkar Biden och hans gelikar ta avstånd från denna tidigare provokativa retorik.

Det kan se ut som om strategin förändras snabbt bland Kievs västerländska stödjare till att erkänna ryska framgångar, men Nato driver i tysthet en helt annan linje än vad som är representerat offentligt: en där oöverträffade vapenleveranser och ekonomiska stödpaket fortsätter att godkännas av de olika Nato-länderna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter