Biden ljuger om syftet bakom resan till Saudiarabien

Joe Biden har obekvämt hävdat att hans planerade resa till Saudiarabien inte har så mycket med energipolitik att göra.

Vid det planerade statsbesöket förväntas Biden försöka reparera USA:s band med saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman och ”gå vidare” från den kontroversiella frågan om mordet på Jamal Khashoggi. Stämningen mellan de båda länderna har varit iskall där Biden kallat Saudiarabien för en ”pariastat” och bin Salman uttryckt att Joe Biden inte är USA:s rättmätige president.

Sedan USA infört handelsstopp mot rysk-importerad olja tvingas landet vända sig till andra aktörer för att lösa den svåra energikrisen, vilket förväntas vara huvudskälet bakom statsbesöket till Saudiarabien. Under gårdagen mötte Joe Biden nyhetsreportrar utanför Air Force One som frågade honom om den planerade resan:

Reporter: ”Har du bestämt dig, sir, om du ska åka till Saudiarabien?”
Biden: ”Nej, inte än.”
Reporter: ”Vad skulle hindra beslutet vid det här laget? Finns det åtaganden du väntar på från saudierna om förhandlingarna om fredssamtalen?”
Biden: ”Nej, nej, åtagandena från saudierna hänför sig inte till något som har med energi att göra.”

I söndagsutbytet med reportrar sa Biden vidare: ”Det råkar vara ett större möte som äger rum i Saudiarabien. Det är anledningen till att jag åker. Och det har att göra med nationell säkerhet för dem – för israeler.” Han fortsatte, ”Jag har ett program i alla fall. Det har att göra med mycket större frågor än oljepriserna.”

Axios skrev samma dag utifrån israeliska källor att resan kommer att genomföras i mitten av juli och att den även ska innehålla ett stopp i Israel. Ett formellt tillkännagivande väntas tidigt i veckan, så snart som på måndag. Tre israeliska tjänstemän sa till Axios att Biden förväntas besöka Israel den 14 och 15 juli innan de reser vidare till Saudiarabien. Vita huset har inte bekräftat dessa datum, och de israeliska tjänstemännen varnade alla för att tidpunkten hade ändrats flera gånger och kan förändras igen.

Så både Joe Biden och Israel hävdar att energifrågan inte är fokus för statsbesöket. Påståendet hade kunnat vara trovärdigt om Biden-administrationen inte nyligen hade skickat ut sina diplomatiska tjänstemän för att reparera avbrutna band med Maduros Venezuela i ett klart desperat försök att nå nya överenskommelser om oljepriserna.

Det är dock uppenbart att när idén om ett möte mellan Joe Biden och kronprins Mohammed bin Salman först lanserades i mars, stod oljeproduktion högst upp på agendan. Energifrågan har sannolikt förblivit högsta prioritet eftersom de amerikanska medborgarnas missnöje över Biden-administrationens konstanta misslyckanden gör sig påminda.

När Biden försöker framställa statsbesöket i Saudiarabien som att allt handlar om Israel och regional säkerhet, så ljuger han ingen. Men det verkar som att detta är Vita husets berättelse menad att avleda från Khashoggi-mordet och Bidens totala omsvängning inför den ”pariastat” som han lovade att vägra förhandla med.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter