Big Tech försöker tysta folkbildande mediekanal

Mediekanalen Palaestra Media har på vaga och godtyckliga grunder fått sitt konto avstängt på en finansieringsplattform, samtidigt som samma plattform gett sitt stöd åt våldsbejakande vänsterextrema grupperingar. Detta är en del i en allmän attack mot det fria ordet från Big Tech, som utgörs av de dominerande aktörerna inom it, men det finns goda möjligheter att motverka censuren.
Jonas Nilsson
Jonas Nilsson. Foto: Jonas Nilsson

Under fredagen, den 17 februari, meddelade mediekanalen Palaestra Media, genom företrädaren Jonas Nilsson, att deras konto på Patreon blivit avstängt. Patreon är en plattform där olika skapare, både mediesatsningar och konstnärer, kan bygga upp en inkomst genom att prenumeranter varje månad skänker en viss summa pengar i utbyte mot olika förmåner.

Palaestra Media är ett mediebolag som producerar dokumentärer, reportage och samhällsanalyser. Till några av deras mest kända produktioner finns Makthavarna du aldrig valde, som granskade finanseliten, samt The Boer Project, som skildrar den extremt utsatta situationen som de vita i Sydafrika (boer) befinner sig i.

Det har dock rått en stor intolerans på Patreon mot aktörer som kritiserar invandring eller gör politiskt inkorrekta ställningstaganden. Men Palaestra Media har valt att inte marknadsföra sig alltför tydligt där, av just den anledningen att Patreon aktivt har stängt ned oliktänkande.

Svepande formulering

Men nu har även Palaestra Media hamnat i skottlinjen, vilket kan vara på grund av att Patreon tagit del av en lista från vänsterextremister, som ägnar sig åt olika former av förtal och smutskastning. Utan att ställa några vidare frågor eller ens utreda saken med Palaestra Media, fattade plattformen enväldigt beslutet att stänga av dem.

I ett mail som Jonas Nilsson publicerat (se längst ned i artikeln för att se hela konversationen) skriver Patreon att det är för att de kopplas samman med så kallade ”hatorganisationer”, utan att förtydliga vilka det skulle röra sig om.

Väljer yttrandefrihetsvänligt alternativ istället

Men Palaestra Media har inte låtit sig nedslås, utan har helt enkelt flyttat över till Substack. Enligt Nilsson är det en plattform med höga frihetsideal, vars själva grundtanke var att bekämpa censuren från de stora drakarna inom teknikbranschen. Den som vill fortsätta stödja Palaestra Medias och Jonas Nilssons arbete kan bli prenumerant på jonasnilsson.substack.com.

Omfattande stöd till Black Lives Matter

Samtidigt som Patreon aktivt stänger ned projekt som kritiserar mångkultur eller tar ställning för vitas rättigheter, är plattformen väldigt positiv till rasmedvetna rörelser hos icke-vita grupper. 2020 pågick omfattande demonstrationer och kravaller i väst, främst USA, orsakade av svart-maktgrupperingen Black Lives Matter (BLM) och olika vänsterextrema grupper. Detta med anledning av att den afro-amerikanske narkomanen George Floyd avlidit under ett polisgripande.

Jack Conte
Jack Conte är, förutom vd på Patreon, även musiker. Foto: Wikipedia/ https://www.flickr.com/photos/ninja-bear/

Hos medieetablissemanget i västvärlden blev det snabbt en trend att tjata om ”vit skuld” och ”vita privilegier”, med grunden i en idé om att alla vita bar en kollektiv skuld för negativa saker som drabbar svarta. Patreon var ett av företagen som inte var sena att hoppa på trenden och stödja de svarta samt kollektivt skuldbelägga vita.

I ett inlägg på företagets blogg meddelade dess vd, Jack Conte, att Patreon stödjer svarta skapare och svarta människor överallt. Det var ett uttalande som borde kunna ses som rasistiskt, på samma sätt som Patreon anser att det är rasism och hat att stödja vita människor. Men det stannade inte vid detta uttalande, utan företaget valde även att skänka 500 000 dollar (ungefär fem miljoner kronor) till organisationer som ”bekämpar rasorättvisor”, varav hälften gick till just Black Lives Matter.

Att BLM har en uttalat rasistisk ton mot vita och dessutom varit involverade i omfattande våldsamheter, tycktes inte bekymra vare sig Conte eller Patreon.

Utöver att vara vd för Patreon, är Conte även aktiv som musiker i banden Pomplamoose, Scary Pockets och Magazine.

Omfattande kampanj

Frihetsnytt har talat med Jonas Nilsson från Palaestra Media om händelsen.

Hur länge har ni använt Patreon? Varför kommer attacken nu?

– Vi har använt det sedan 2018. Jag är dock förvånad över att det kommit så sent. De har kört en del utrensningar till och från. Anledningen att vi har klarat oss så länge är nog för att vi inte har gjort några realpolitiska kommentarer om dagsaktuella händelser, som kan innehålla eller skapa upprördhet, såsom invandring och brottslighet. Sådant ses ofta som uppvigling och hets, vilket har gjort att många Sverigevänliga aktörer har rykt.

Vi har däremot fokuserat på djupare analyser och dokumentärer, så vi har kunnat gå under radarn. Att det händer nu är nog för att de sitter på en lista från någon vänsterextrem aktör, där vi finns med och då tas vi bort av det enkla skälet.

Är detta en del av en större kampanj för att tysta fria medieaktörer?

Alla big tech-företag agerar som en flock och många gånger rör det sig om koordinerade attacker för att få bort oliktänkande. Aktörer som Youtube och Facebook försöker strypa vår räckvidd och möjlighet att nå ut till folk, eller så tar de helt enkelt bort inlägg och profiler. Patreon vill däremot sabotera vår ekonomiska förmåga och möjlighet att finansiera vårt arbete. Det är ett sätt för dem att demoralisera och frysa ut oss.

Om man vill stödja ert arbete, vilket är det bästa sättet att göra det på?

Det är att bli prenumerant på jonasnilsson.substack.com. Man kan även gå in på Palaestra Medias hemsida under donera, samt informera om vårt arbete och göra människor uppmärksamma om oss.

Mailkonversationen

Nedan följer den mailkonversation som Jonas Nilsson hade med Patreon om deras nedstängning. Allt publiceras med hans tillåtelse.

Mailet från Patreon
Mailet från Patreon. Foto: jonasnilsson.substack.com
Nilssons svar
Nilssons svar. Bild: jonasnilsson.substack.com
Patreons svar
Patreons svar. Bild: jonasnilsson.substack.com
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter