BILD faktakollar ukrainsk propagandalögn om ”guldtänder från tortyroffer”

En bild som sprids i internationella medier påstås visa guldtänder som kommer från ukrainare som torterats av rysk militär och underrättelsetjänst. Men det är en propagandalögn enligt tyska BILD som efterforskat källan.

Ett påstående som spreds av det ukrainska försvarsdepartementet om en ”tortyrkammare” i Pisky-Radkivski kunde avfärdas som ren lögnpropaganda av tyska BILD.

I en tweet den 4 oktober publicerade Ukrainas försvarsdepartement fotografier som man påstod föreställer en gasmask som satts på huvudet till ett offer som ”täckts med en pyrande trasa och begravts levande” samt en ”låda med guldtänder” som skulle härröra från tortyroffer. ”Ett mini-Auschwitz”, skrev man.

De dramatiska bilderna kablades vidare över världen och spreds bland annat av The Mirror, The Independent, och anrika The Times. Även svenska opinionsbildare har spritt vidare historien, liksom amerikanska CNN.

Nu har emellertid tyska BILD tagit sig för att intervjua Pisky-Radkivskis tandläkare Sergej, 60, som säger att tandfyllningarna kommer från hans kunder genom åren. De är inte av guld men Sergej tror att ryssarna antingen trodde det och därför tog dem med sig, eller också använde tänderna för att skrämma folk genom att påstå att de kom från människor som inte velat samarbeta med dem.

Vittnen endast till ”normala” tortyrmetoder

BILD har hittat flera ögonvittnen till, och offer för, tortyr som ryssarna gjort sig skyldiga till och skriver att det otvivelaktigt förekom ”hemsk tortyr” (gruesome torture) på platsen. När man läser vittnesmålen visar det sig dock handla om saker som får anses ”normala” under ett brinnande krig och används även av västmakters soldater, som att misshandla, hota och skrämma upp folk för att tvinga dem att samarbeta.

Volodja, 46, beskriver exempelvis hur ryssarna ska ha behandlat honom efter att en granne skvallrat om att han var pro-ukrainsk:

– De förde mig med sig. Medan de slog mig sade de: ”Om du inte arbetar för oss kommer vi att skjuta dig i benen, helt enkelt”. Den andre sade: ”Vi borde skjuta honom i benen, vi måste göra med honom precis som med den andra”. Rummet och taket var fulla av kulhål. Jag tror att de velat skrämma den som var där före mig.

Andrej, 46, beskriver på liknande sätt hur han hölls fången i två månader, blev misshandlad och transporterades runt för att tvångsarbeta genom att städa gator och gräva skyttegravar.

Den påstådda tortyrmetoden att begrava någon levande invirad i en ”pyrande trasa” med en gasmask att andas genom, är däremot inget som BILD kunnat finna vare sig vittnen till eller offer för.

En topptjänstekvinna under den ukrainska regeringen, Ljudmila Denisova, fick i juni sparken efter att ha publicerat alltför många lögner om ryska massvåldtäkter som hon helt enkelt hittat på själv. Propagandan blev i det fallet så uppenbart falsk att den bara skadade Ukraina.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter