Bildt om Taiwan – ”Bör inte stödja självständighet”

Den svenske toppolitikern Carl Bildt anser att EU inte ska stötta taiwanesisk självständighet, utan verka för ett enat Kina. Detta är annorlunda mot de ställningstaganden han brukar göra.

Sveriges före detta utrikes- och statsminister, Carl Bildt, skriver på Twitter att EU inte bör stödja Taiwans självständighet, utan jobba för ett enat Kina. Visserligen ska Taiwans införlivning ske fredligt och utan våld från Folkrepubliken Kina, anser han.

”EU:s inställning till Taiwanfrågan måste vara att vi håller fast vid idén om Ett Kina, och följaktligen inte stöder Taiwans oberoende, men att varje lösning av frågan måste vara fredlig och att vi resolut motsätter oss alla former av våld från Kina.”

Historisk konflikt

Uttalandet sker kort efter att Kina hållit en enorm militärövning runt den östasiatiska nationen, som varit separerat från Kina sedan 1949, då det kinesiska nationalistpartiet, Kuomintang, flydde dit efter att ha förlorat det kinesiska inbördeskriget till kommunisterna. Den taiwanesiska flaggan är samma som den kinesiska republikens, som styrdes av Kuomintang 1928 till 1949.

Kina betraktar Taiwan som kinesiskt territorium och försöker hålla det diplomatiskt isolerat. Samtidigt har Taiwan djupa kontakter med USA, som nyligen beslutade att skicka dit mellan 100 och 200 soldater, med hänvisning till att dessa ska träna den taiwanesiska militären, enligt Wall Street Journal (WSJ).

Sedan 1970-talet har USA haft en mer försiktig hållning till Taiwan, eftersom man då börjat närma sig det kommunistiska styret i Peking. 2018 återgick de amerikansk-taiwanesiska relationerna att bli mer officiella, när den amerikanska kongressen beslutade att amerikanska politiker skulle tillåtas besöka Taiwan. 2019 stärktes relationerna när nya avtal fattades och 2022 meddelades att USA skulle skicka vapen för två miljarder dollar till Taiwan.

De alltmer stärkta banden mellan USA och Taiwan utgör en återkommande källa till missnöje för Kina. Påskhelgens kinesiska militärövning runt Taiwan ska ha varit en reaktion på att önationens president Tsai Ing-Wen besökt USA, vilket Kina varnade för skulle få konsekvenser.

Ovanlig hållning

Att Carl Bildt uttrycker att EU inte bör stödja Taiwans självständighet avviker från hans vanliga inställning. I vanliga fall brukar han ta ställning för det som gynnar amerikanska intressen.

I kommentarsfältet till hans Twitterinlägg är reaktionerna blandade. En del ser det som ett sätt att motverka spänningarna i regionen. Samtidigt är det många som frågar varför han har en annan attityd gentemot Taiwan, jämfört med hans inställning till Ukraina, vars militära kamp mot Ryssland han aktivt stödjer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter