Bilister gläds åt stora prissänkningen

Oljepriserna nådde under måndagskvällen sin lägsta nivå sedan februari i år, vilket kommer att märkas vid pumpen. Sänkningen omfattar både bensin och diesel men blir särskilt påtaglig för de med dieselfordon.

Drivmedelskedjorna sänker priserna på både bensin och diesel med 25 öre litern på både bensin och diesel. Detta efter att de oljeproducerande länderna bestämt sig för att åter öka produktionen, enligt Sveriges Radio.  Det innebär att bensinen idag kostar 18,14 kronor och dieseln 17,54 kronor litern på bemannade stationer.

Lägsta på nästan tre år

De oljeproducerande ländernas produktionsökning ligger bakom de lägre oljepriserna denna gång. Foto: Envato
De oljeproducerande ländernas produktionsökning ligger bakom de lägre oljepriserna denna gång. Foto: Envato

Efter prissänkningen är bensinen den billigaste sedan februari i år medan dieseln inte har varit så billig sedan augusti 2021.

Förutom det sjunkande oljepriset på världsmarknaden1 har även den kapade reduktionsplikten vid årsskiftet bidragit till sänkningarna. Prissänkningarna har i spåren av de höga räntorna och de senaste årens höga inflation varit efterlängtade bland såväl bilister som företagare.

Med bevarad reduktionsplikt (en bevarad reduktionsplikt hade inneburit drivmedelspriser på ytterligare 5 kronor /liter) hade kostnaden för en full tank (60 liter) varje vecka, året runt, blivit omkring 16 000 kronor mer per år.

  1. Ett fat nordsjöolja kostade på tisdagsförmiddagen 77,20 dollar. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter