Bill Gates vill inte pausa AI-utvecklingen

I en färsk intervju säger klimat- och vaccinmiljardären Bill Gates att han inte ser någon anledning att pausa AI-utvecklingen. Flera tunga techprofiler, med Elon Musk i spetsen, har varnat för att utveckligen av den artificiella intelligensen (AI) går för fort och därför behöver pausas.

Bill Gates intervju med Reuters kommer efter ett öppet brev, publicerat i förra veckan och undertecknat av Elon Musk och fler än 1 100 AI-experter – där man kräver en omedelbar paus i utvecklingen av system som är kraftfullare än Microsoftstödda OpenAI:s nya GPT-4. Systemet kan föra människoliknande samtal, komponera musik och sammanfatta långa dokument.

De främsta experterna på området

AI-experterna, däribland medgrundaren av Apple, Steve Wozniak, skriver i brevet att de potentiella riskerna och fördelarna för samhället måste bedömas och att det därför är nödvändigt med en 6 månader lång paus i utvecklingen av avancerade AI-system.

I brevet uppmanas teknikföretagen att omedelbart upphöra med att utbilda alla AI-system som skulle vara mer kraftfulla än GPT-4, som är den senaste stora språkbehandlings-AI:n som utvecklats av San Francisco-företaget OpenAI.

Emad Mostaque, grundare och vd för Stability AI och Chris Larson, medgrundare av kryptovalutaföretaget Ripple, Deep learning-pionjären och Turingprisvinnaren Yoshua Bengio är ytterligare några som har skrivit under uppropet.

Bill Gates vill inte pausa

Uppmaningar om att stoppa utvecklingen av artificiell intelligens kommer inte att lösa utmaningarna som ligger framför oss, säger Bill Gates. Han tycker det vore bättre att fokusera på hur man bäst använder utvecklingen av artificiell intelligens istället.

Den ivrige AI-anhängaren Bill Gates företag Microsoft, har försökt att gå före andra AI-företag genom investeringar på flera miljarder dollar i ChatGPT-ägaren OpenAI.

Den AI-styrda chattroboten ChatGPT har genom medierapporteringen utvecklat en särbehandling av olika politiker och offentliga personer, beroende på hur media rapporterat om dem. Resultatet är att politiskt inkorrekta personer behandlas negativt, medan etablissemangspersonligheter behandlas mer positivt. Något som kan tänkas ligga i Bill Gates intresse.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter