Billström på väg att sälja ut svensk yttrandefrihet

Den svenska regeringen fortsätter att försöka blidka Turkiet för att släppas in i Nato. Nu framkommer det att utrikesminister Tobias Billström sagt till turkisk media att viftande med vissa organisationsflaggor kommer att kopplas till terrororganisering.

Det är Dagens ETC som granskat utrikesminister Tobias Billströms påstådda uttalande till turkisk media om att regeringen kommer att göra det förbjudet att vifta med vissa flaggor, däribland det kurdiska kommunistpartiet PKK:s. Organisationen är terrorstämplad av Turkiet och flera länder i Europa.

PKK:s flagga
PKK:s flagga. Foto: Wikipedia/ Jan Maximilian Gerlach

Det var den 23 december, efter Billströms besök i Turkiet den 21-22 december, som den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency publicerade en intervju med honom. Efter att ha refererat till Sveriges grundlagsändring som började gälla vid årsskiftet (som Frihetsnytt skrivit om), som inskränker föreningsfriheten med hänvisning till att den ska stävja terrororganisering, tar man med intervjun med Billström.

Förbud mot att vifta med flaggor

I intervjun berättar Billström att det ska komma en ny lag som förbjuder propagerande för terrororganisationer, däribland att använda flaggor kopplade till organisationerna.

Billström nekar, genom sin pressperson, till att han skulle ha sagt något om ett förbud mot att vifta med sådana flaggor. Men nu har ETC fått fram det oredigerade klippet där Billström uttryckligen säger att det kommer en ny lag den 1 juni som kommer att göra det förbjudet att propagera för terrororganisationer, vilket flaggviftande kan räknas till.

Om detta skulle bli verklighet innebär det att Sveriges regering är beredd att begränsa sin yttrandefrihet ytterligare, endast för att Turkiet ska godkänna ett svenskt medlemskap i krigsalliansen Nato.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter